Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Zverejnili nepublikovaný úryvok rozhovoru s Navaľným: Rusko musí byť porazené aj na súde

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení Zobraziť galériu (4)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

PARÍŽ/KYJEV - Nemecko a Francúzsko chcú spolupracovať na tom, aby zabezpečili lepšie dodávky munície pre Ukrajinu. Hovorili to tom v utorok v Paríži šéfovia diplomacie oboch krajín. Píše o tom správa z agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 741

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 741 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu v ruskom meste Soči rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o bezpečnostnej situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú Rusko okupuje. Informuje správa agentúry DPA. Na stretnutí v Soči na pobreží Čierneho mora diskutovali aj o "ďalších globálnych výzvach v oblasti nešírenia jadrových zbraní", uviedol Grossi na sieti X.  

21:52 Francúzsky denník Libération a televízia LCI v stredu zverejnili doteraz nepublikované úryvky rozhovoru s nedávno zosnulým ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným. Ten okrem iného uviedol, že ak ho zabijú, nič sa nezmení a na jeho mieste budú stáť iní ľudia. Informuje agentúra AFP. 

"Sú milióny ľudí, ktorí nechcú žiť v krajine, kde je všetka moc v rukách jedného (človeka)," uviedol Navaľnyj. Rozhovor poskytol 17. decembra 2020 v Berlíne pred svojím návratom do Ruska po liečbe otravy novičkom, z ktorej obvinil Kremeľ.  

21:17 Nové vydanie informačného bulletinu Yaroslava Zhelezniaka „Ukrajinská ekonomika v skratke“ obsahuje udalosti od 26. februára do 3. marca 2024. Zhrnutie zdôrazňuje kroky prijaté v ukrajinskom parlamente týkajúce sa obchodu, ekonomiky a medzinárodných finančných programov.

20:50 Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v stredu v Bruseli vyhlásil, že "vojnové zločiny" Ruska na Ukrajine sú zaznamenané v desiatkach tisíc spisov a Rusko sa z nich musí zodpovedať pred súdom. Informuje agentúra AFP.

20:20 Lotyšsko sa pripojí k českej iniciatíve na nákup streliva pre Ukrajinu."Toto je rozhodujúca schopnosť poraziť Rusko a musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili Ukrajinu," povedal lotyšský minister obrany Andris Spruds.

20:00 Zelenskyj: pri útoku na Odesu sú mŕtvi a zranení.  Ukrajinský prezident sa k útoku vyjadril po stretnutí s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Či zasiahla jeho kolónu, nespresnil. Podľa Protothema k štrajku došlo 150 metrov od kolóny áut.

19:15 Bezpečnostná služba Ukrajiny ukázala testy novej generácie námorných dronov „Sea Baby“ pomocou technológie Starlink Prvý dron dostal meno Avdiivka.

18:27 Ruské jednotky uskutočnili v stredu raketový útok na juhoukrajinské mesto Odesa v čase, keď tam boli na vopred neohlásenej návšteve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Útok si vyžiadal aj obete medzi civilným obyvateľstvom. Informuje správa televízie BBC a agentúra AFP.

18:00 Sedem civilistov prišlo v stredu o život pri výbuchu míny a ostreľovaní, ku ktorým došlo na ruskom okupovaných územiach na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší ruskom dosadení predstavitelia, píše agentúra AFP.

17:30 Cameron: Londýn je pripravený požičať Ukrajine všetky zmrazené ruské aktíva vo Veľkej Británii.

17:00 Indickí občania sú nútení bojovať za Putina na Ukrajine podvodom. Sedem indických občanov nahralo video správu, v ktorej hovoria, že sú nútení zúčastniť sa vojny na Ukrajine na strane Ruska.

16:40 Člen okrskovej volebnej komisie v Moskvou okupovanom meste Berďansk na juhu Ukrajiny zahynul v stredu pri výbuchu bomby nastraženej v aute. Oznámil to Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), uvádza agentúra AFP. 

16:00 Ruský súd v stredu odsúdil novinára Romana Ivanova na sedem rokov väzenia pre kritiku ruskej invázie na Ukrajinu. Kritické príspevky zverejňoval na sociálnych sieťach. Informuje agentúra AFP. 

15:50 Rusko v stredu zaradilo na svoj oficiálny zoznam "teroristov a extrémistov" opozičného politického aktivistu a šachového veľmajstra Garriho Kasparova. Informuje správa agentúry AFP.

15:10 V ruskej Tyve došlo k výbuchu v tepelnej elektrárni Shagonar, 23 ľudí bolo zranených, 15 hospitalizovaných, 6 vo vážnom stave. V regióne je zavedený výnimočný stav.

14:43 Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do Európy po vypršaní súčasnej tranzitnej dohody na konci roka. Informuje správa agentúry Bloomberg.

14:15 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) varovala Rusko pred opätovným spustením Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny, informoval v stredu riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Informuje agentúra AFP.

13:57 Peskov: Ruská demokracia je najlepšia na svete! Tiež Peskov: Manželka Tatiana Navka, vlastnila byt v USA a bola občankou USA. Dcéra a bývalá manželka vlastnia byty vo Francúzsku. Syn Nikolai Choles prežil väčšinu svojho života v Anglicku. Druhá Peskova dcéra je občiankou USA.

13:30 Združenie cestných dopravcov SR (ČESMAD Slovakia) sa pre postup Európskej komisie (EK) vo veci zmluvy o cestnej nákladnej doprave s Ukrajinou obráti na európske kontrolné orgány. ČESMAD to uviedol v súvislosti s tým, že EK podľa združenia utajila obsah návrhu na ďalšie predĺženie Dohody medzi Ukrajinou a EÚ o cestnej nákladnej doprave. V stredu o tom informoval hovorca ČESMAD Slovakia Roman Kment.

12:57 Ruský súd v stredu oznámil, že česká plynárenská spoločnosť Net4Gas (N4G) bude musieť zaplatiť pokutu vo výške približne 112,96 milióna eur, ak bude pokračovať v súdnom spore proti energetickému gigantovi Gazprom pre meškajúce platby. Informujeme na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

12:54 Vyše 20 ľudí utrpelo zranenia pri nehode v uhoľnej elektrárni v meste Šagonar v ruskej Tuvianskej republike, nazývanej aj Tuva, na juhu Sibíri. Píše o tom správa z tlačovej agentúry DPA. "V tejto chvíli máme identifikovaných 21 zranených," uviedol hovorca regionálnej vlády. Gubernátor Vladislav Chovalyg vyhlásil po nehode mimoriadny stav v tejto oblasti.

12:13 Kremeľ v stredu uviedol, že neuznáva medzinárodné zatykače na dvoch ruských dôstojníkov, ktoré vydal v utorok Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu za zločiny spáchané počas vojny na Ukrajine. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:54 Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom Julija vyzvala v stredu Rusov, aby v deň prezidentských volieb podnikli protest proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vytvorením dlhých radov pred hlasovacími miestnosťami. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

11:47 Dva ukrajinské útoky dronmi zasiahli v stredu sklady pohonných hmôt v podniku Michajlovskij GOK, jednom z najväčších ruských závodov na ťažbu a spracovanie železnej rudy, ktorý sa nachádza v Kurskej oblasti na západe Ruska. Nikto však neutrpel zranenia a podnik pracuje ako obvykle, oznámili ruskí predstavitelia a jeho majiteľ Metalloinvest. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

11:13 Sedem ľudí utrpelo v noci na stredu zranenia počas útokov ruskej armády, uviedol ukrajinský generálny prokurátor. Ukrajinská protivzdušná obrana počas nich zničila niekoľko desiatok útočiacich dronov a päť rakiet. Informuje AFP.

9:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nikdy nežiadal, aby sa zahraničné vojská zapojili na Ukrajine do bojov s Ruskom, uviedol v utorok hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Podľa agentúry AFP sa vyjadroval k výrokom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý na konci februára nevylúčil možnosť, že by na Ukrajinu boli vyslaní cudzí vojaci. Šéf francúzskej diplomacie Stéphan Séjourné vzápätí spresnil, že by Paríž svojich vojakov na Ukrajinu neposlala bojovať, ale plniť iné úlohy.

9:34 Ruské bojové lietadlá zrejme pokračujú v pomerne vysokom počte úderov pomocou kĺzavých bômb na Ukrajine, hoci ukrajinskí predstavitelia hlásia zostrelenie radu ruských bombardovacích lietadiel v posledných týždňoch. Vo svojej poslednej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajinu to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred niekoľkými dňami uviedol, že jeho armáde sa od začiatku februára podarilo zničiť 15 ruských bojových lietadiel. Moskva to nekomentovala.

9:18 Americký prezident Joe Biden pozval na svoj štvrtkový prejav o stave Únie vdovu po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorá sa však na ňom nemôže zúčastniť. Uviedol to v utorok Biely dom, informuje správa agentúry AFP.

7:39 V skorých ranných hodinách 6. marca bolo v meste Chmeľnyckyj počuť výbuchy, informoval spravodajský portál Suspilne. Vzdušné sily predtým varovali, že k regiónu sa blíži skupina ruských bezpilotných lietadiel. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:19 Ruské drony zasiahli Sumy. Regionálna správa uviedla, že všetkým zraneným osobám bola poskytnutá lekárska starostlivosť, no neposkytla podrobnosti o počte obetí ani o rozsahu škôd. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Nemecko a Francúzsko chcú spolupracovať na dodávaní munície pre Ukrajinu

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a jej francúzsky rezortný kolega Stéphane Séjourné diskutovali o možnom globálnom obstarávaní munície pre Ukrajinu, na ktorú pred dvoma rokmi zaútočilo Rusko.

Podľa zdrojov z delegácií sa dotkli aj toho, ako môžu Berlín a Paríž podporiť Kyjev konkrétnymi krokmi. Témou boli aj spôsoby, ako čeliť pokusom o destabilizáciu Moldavska. "Jednotní a odhodlaní: spolu sme silní," napísala Baerbocková na sociálnej sieti. "Naše dve krajiny sa plne angažujú na strane Ukrajiny a spoločne sa snažíme toho urobiť viac a lepšie," doplnil Séjourné.

Cesta nemeckej ministerky do francúzskej metropoly mala podľa predpokladov za cieľ vyslať signál jednoty Moskve po tom, ako sa nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno dostali do verejného sporu okolo stratégie v konflikte na Ukrajine.

Scholz obhajoval odmietavý postoj k prípadnému vyslaniu vojakov na Ukrajinu. Reagoval na vyjadrenia Macrona, ktorý nasadenie západných vojakov nevylúčil v prípade, ak by to bolo v budúcnosti potrebné. "Hlboké priateľstvo a solidarita sa nevyjadrujú tým, že vždy jeden s druhým súhlasíte. Ak sa vždy zhodnete, potom niečo nie je v poriadku," uviedla Baerbocková pred cestou do Paríža.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUkrajinaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu