Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Britské noviny píšu o Slovensku: VYMEŇTE Alpy za Tatry! Pozrite, čím všetkým boli uchvátení

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

POPRAD - "Viac letov z Londýna Stansted otvára britským turistom lákavo dostupnú východoeurópsku snehovú scénu." Takto začína článok v britských internetových novinách Independent. Autor článku Colin Nicholson svojim čitateľom odporúča dovolenku v Tatrách po tom, čo naše štíty sám s manželom vo februári navštívil. V článku s názvom "Vymeňte Alpy za slovenské Tatry" popísal, ako sa cítil na dovolenke na Slovensku a čo všetko sa mu páčilo.

Slovákom sa Tatry zdajú pridrahé a veľakrát zamenia dovolenku na Slovensku za zahraničnú destináciu. Naopak, podľa britského autora článku je dovolenka na Slovensku cenovo veľmi prijateľná. Je dôležité však podotknúť, že vo Veľkej Británii je minimálna mzda v prepočte na eurá na úrovni cca 2-tisíc eur. Minimálna mzda pre rok 2024 predstavuje na Slovensku 750 eur.

Briti sa letecky dostanú priamo na letisko v Poprade

"Zvyčajne sú to ultrabohatí ľudia, ktorí pristanú o 10.00 h, aby boli na svahu o 11.00 h. Lyžovanie na Slovensku je však také cenovo dostupné, takže aj my ostatní môžeme byť toho súčasťou," píše Nicholson v novinách Independent. Upozorňuje na nové lety dvakrát týždenne z londýnskeho letiska Stansted priamo na letisko Poprad-Tatry, kde cestujúcich na Slovensko len za pár desiatok eur prepravuje Ryanair. Okrem toho dvakrát týždenne lieta aj Wizz Air z mesta Luton.

"Len za 15 minút sme boli s manželom v druhom najväčšom stredisku na Slovensku, v Tatranskej Lomnici. Má len deväť vlekov a 7,5 míle zjazdoviek, no je vysoká a siaha až do výšky 2 200 m. Jazdy sú väčšinou rýchle a moderné lanovky stoja od 24 € na deň, zvyčajná počiatočná cena v Alpách je 50 eur. Takže so zasneženými vrcholmi za nami a dramatickým výhľadom na rozľahlú pláň pod sebou sme sa hnali po modrých a červených zjazdovkách," píše Nicholson.

Lyžovanie v Tatranskej Lomnici
Zobraziť galériu (5)
Lyžovanie v Tatranskej Lomnici  (Zdroj: TASR - Veronika Mihaliková)

Tatry majú najpestrejšiu ponuku nelyžiarskych alternatív, tvrdí novinárka

Sklamaní boli zo silného vetra, kvôli ktorému boli najvyššie zjazdovky uzavreté. Pripomenul však, že s takýmito prípadmi sa stretávajú aj v Alpách. "Našťastie, slovenské Tatry majú najpestrejšiu ponuku nelyžiarskych alternatív, aké poznám. A to všetko za rozumnú cenu," dodáva. 

Britom sa páčili kúpele, štvorchodová večera pri krbe a pri sviečkach za 52 eur a zaujal ich aj honosný Grand Hotel Praha s dvojlôžkovými izbami od 162 € za noc vrátane skipasov a raňajok. Upozornila však aj na cenovo dostupnejšie ubytovanie a to v samotnom Poprade, kde ich zaujal tiež kostol z 12. storočia s hodinovou vežou či divadlo a múzeá. Dodali, že do Popradu sa dá z Londýna dostať aj vlakom do 23 hodín a to s tromi alebo štyrmi prestupmi.

Navštívili Starý Smokovec aj Štrbské Pleso

Briti nemohli vynechať Starý Smokovec. "Nachádza sa medzi viacerými kúpeľnými hotelmi z obdobia Habsburgovcov, má len tri vleky a 2,5 km zjazdoviek, takže je len pre začiatočníkov. Ale ľadový palác (Tatranský ľadový dóm, pozn, red.) na vrchole lanovky musíte vidieť," odporúča novinár. Dorozumieť sa anglicky podľa neho nebol žiaden problém a tiež vyzdvihol dobré spojenia medzi miestami, ktoré navštívili.

Lanová dráha Starý Smokovec – Hrebienok
Zobraziť galériu (5)
Lanová dráha Starý Smokovec – Hrebienok  (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Neobišli ani Štrbské Pleso, kde podľa autora možno všade násť pozostatky komunizmu. "Od elegantných trojuholníkových hotelov zo 70. rokov až po hrôzostrašných vrátnikov, ktorí pýtajú 50 centov za toalety," dodáva. Kvôli silnému vetru bolo všetkých osem vlekov na Štrbskom Plese a päť kilometrov zjazdoviek zatvorených.

Lyže preto vymenili za bežky, vďaka čomu neskôr dosiahli nádherný výhľad na skalnaté štíty. Na cenu a kvalitu jedla sa tiež nemohli sťažovať. "Aj keď je Štrbské Pleso nádherné, Slovensko má len jedno stredisko, ktoré zabaví tých najpokročilejších zjazdových lyžiarov a to je Jasná," uvádza novinár s tým, že ju navštívili v čase, keď sa v stredisku konala súťaž Svetového pohára.

Britské noviny píšu o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Na tieto zážitky nezabudnú

Briti okrem iného ocenili aj hotely priamo pri svahu a lyžovanie skoro ráno, vďaka čomu mali zjazdovku len pre seba. Páčili sa im aj raňajky podávané v panoramatickej reštaurácii Rotunda na Chopku vo výške 2024 m.

"Môžete si tu tiež vychutnať šesťchodovú večeru pri západe slnka za 86 eur na hlavu. Ešte pozoruhodnejší je však zážitok z Jasnej, kde vám v kabínke na lanovke podávajú údeniny a prosecco len za 15 eur," vychvaľuje novinár. Jedinečné pre Jasnú označil aj prístupné freeridové lyžovanie, pričom na mape zjazdoviek sú zobrazené oblasti mimo zjazdoviek, ktoré začínajú nad hranicou lesa.

Britské noviny píšu o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Dodali, že na objavovanie je toho u nás ešte veľa. "Od ľadových jaskýň, cez kúpanie sa v termálnych prameňoch a Jánošíkové vodopády až po návštevu drevených kostolíkov a dedín," uzatvára.

Viac o téme: BritániaTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu