Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Susko zvolá v súvislosti so zrušením dotácií zasadnutie rady pre ľudské práva

Boris Susko
Boris Susko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) zvolá zasadnutie Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Uvviedla jeho hovorkyňa Lucia Hurajtová v reakcii na žiadosť 15 členov rady o zvolanie mimoriadnej schôdze k zrušeniu dotačnej výzvy na podporu ľudských práv.

"Mrzí nás, že politici a médiá podsúvajú do verejného priestoru manipulatívne informácie, že niektoré združenia nedostanú prostriedky z dotačnej schémy Ľudské práva. A to nielen preto, lebo tieto financie nie sú právne nárokovateľné, ale predovšetkým pre skutočnosť, že dopredu vôbec nie je isté, či by spomínané združenia v procese schvaľovania uspeli," uviedla hovorkyňa.

archívne video

Je štandardné, že zverejnenie obsiahlych zákonov trvá niekoľko týždňov, tvrdí Susko (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podotkla, že vzhľadom na aktuálne nastavenie pravidiel a výber úspešných žiadateľov o dotáciu, ktoré opakovane zvýhodňujú vyvolené zoskupenia mimovládnych organizácií, ktoré sa politicky angažujú, existuje dokonca vysoký predpoklad, že by im dotácia napokon ani nemusela byť pridelená. "O využití predmetných finančných prostriedkov pre najzraniteľnejšie skupiny a podporu ich ľudských práv prebieha aktuálne diskusia, o jej výsledkoch budeme včas informovať," doplnila.

Ministerstvo spravodlivosti SR zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia. 

Viac o téme: DotácieĽudské právaSchôdzaBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu