Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súd v kauze Mýtnik pokračoval: Neúspešne zaznela námietka zaujatosti voči predsedovi senátu

Na snímke zľava podnikateľ Jozef Brhel starší na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (4)
Na snímke zľava podnikateľ Jozef Brhel starší na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom vyšetrovateľky prípadu Mýtnik Moniky Barčákovej pokračuje v pondelok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie v tejto kauze. Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v nej čelí šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef Brhel, jeho syn Jozef Brhel či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Ešte pred jej výsluchom obhajca Jozefa Brhela Michal Mandzák vyslovil neúspešne námietku zaujatosti voči predsedovi senátu ŠTS Jánovi Hrubalovi.

Súvisí so znaleckým posudkom Jiřího Jelínka z Ústavu súdneho inžinierstva (ÚSI) v Žiline, ktorý tvrdí, že informačné systémy dodané firmou Allexis pre finančnú správu (FS) nemali hodnotu 53,8 milióna eur, ale len 8,7 milióna eur. Podporil tak tvrdenie obžaloby, že boli predražené.

archívne video

Vyhlásenie Jozefa Brhela pred procesom v kauze Mýtnik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Obhajoba má k dispozícii listinné dôkazy, ktoré nasvedčujú, že svedok Jelínek na hlavnom pojednávaní 12. septembra 2023 klamal v priamom prenose a predložil sfalšovaný cenník...Vstupné údaje a ceny si do svojho znaleckého posudku vymyslel," vysvetlil Mandzák. Obhajca vyčítal predsedovi senátu, že napriek podozreniam, ktoré vyslovil po výsluchu znalca v novembri 2023, nevykonal ani jeden úkon na preverenie, či dochádzalo k falšovaniu a pozmeňovaniu dôkazov, a tým spáchaniu trestného činu.

Milan Grega
Zobraziť galériu (4)
Milan Grega  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Som presvedčený, že je to prejav zaujatosti, čo súvisí s jeho vystupovaním na rôznych mítingoch a podujatiach, kde sa snaží o zachovanie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Nemohol dopustiť, aby sa preukázalo, že znalci prokuratúry predkladajú pozmenené dôkazy. Takto sa nespráva žiadny sudca ústavného, najvyššieho či špecializovaného súdu, pričom títo sudcovia primárne prichádzajú do kontaktu s ÚŠP, teda našou protistranou," zdôraznil Mandzák.

Milan Grega
Zobraziť galériu (4)
Milan Grega  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Senát ŠTS námietke zaujatosti nevyhovel. Ako Hrubala reagoval, v prípade pár mediálnych výstupov vyslovil iba názor k novele Trestného zákona a vyslovil by ho aj v pripomienkovom konaní, ak by nejaké bolo. Tvrdí, že ako štatutárny zástupca ŠTS má právo vyjadriť sa k téme, ktorá súvisí s oblasťou jeho pôsobenia. Mandzák zahlásil sťažnosť voči uzneseniu súdu.

Jozef Brhel starší
Zobraziť galériu (4)
Jozef Brhel starší  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. V procese, ktorý sa začal v októbri v roku 2022, čelí obžalobe aj podnikateľ Martin Bahleda, Milan Grega a Miroslav Slahučka . Podľa obhajcov je obžaloba absurdná, "postavená na vode" a ide o politickú objednávku.

Viac o téme: VýsluchSúd Špecializovaný trestný súdJozef BrhelKauza Mýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu