Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Manipulácia s dôkazom a tajomná budova v Bratislave? V kauze Mýtnik vypovedala vyšetrovateľka

Na snímke zľava podnikateľ Jozef Brhel starší na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici
Na snímke zľava podnikateľ Jozef Brhel starší na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom vyšetrovateľky prípadu Mýtnik Moniky Barčákovej pokračovalo v pondelok na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie v tejto kauze. Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v nej čelí šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef Brhel starší, jeho syn Jozef Brhel či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. Proces  sa začal ešte v októbri v roku 2022. Podľa obhajcov je obžaloba absurdná, "postavená na vode" a ide o politickú objednávku.

Obhajoba hovorí o manipulácii s dôkazmi

Ešte pred výsluchom vyšetrovateľky Barčákovej sa obhajobe podarilo spochybniť integritu znaleckého posudku, ktorý si objednal Úrad špeciálnej prokuratúry. Jiří Jelínek z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline v posudku tvrdí, že informačné systémy dodané firmou Allexis pre finančnú správu nemali hodnotu 53,8 milióna eur, ale len 8,7 milióna eur. Podporil tak tvrdenie obžaloby, že boli predražené.

"Obhajoba má k dispozícii listinné dôkazy, ktoré nasvedčujú, že svedok Jelínek na hlavnom pojednávaní 12. septembra 2023 klamal v priamom prenose a predložil sfalšovaný cenník. Vstupné údaje a ceny si do svojho znaleckého posudku vymyslel," vysvetlil obhajca Jozefa Brhela Michal Mandzák.

archívne video

Vyhlásenie advokáta Michala Mandzáka o nových skutočnostiach v kauze Mýtnik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Obhajca vyčítal predsedovi senátu, že napriek podozreniam, ktoré vyslovil po výsluchu znalca v novembri 2023, nevykonal ani jeden úkon na preverenie, či dochádzalo k falšovaniu a pozmeňovaniu dôkazov, a tým spáchaniu trestného činu.

Ako informuje Trend, Jelínek k svojmu posudku predložil cenníky, z ktorých priemeroval odhadované ceny a na jednom z nich nesedela pečiatka. Ide o cenník softvérovej firmy Lynx. Ústav súdneho inžinierstva spracoval posudok v roku 2021 a práve z toho obdobia by teda mala byť komunikácia medzi pracovníkmi ústavu a firmami, ktoré poskytli cenníky. Ibaže na cenníku od firmy Lynx je pečiatka z iného obdobia. Komunikácia prezentovaná na súde ukazuje, že Jelínek si vyžiadal cenník od firmy Lynx v septembri 2023, teda až po svojom výsluchu na Špecializovanom trestnom súde a nie v roku 2021.

"Je to uvedené ako jeden z cenníkov. Cenníky z rokov realizácie už nie sú k dispozícii. Toto však nie je jediný cenník, z ktorého sme vychádzali. Netvrdíme, že všetky cenníku sú z roku 2021. Tak to nie je. Vždy sa robí nejaký priemer. Ceny nie sú až také odlišné, podstatné sú dostupné informácie o množstve dní a pracovníkov na zákazke,“ reagoval pred novinármi Jelínek.

Jelínek počas svojho výsluchu vlani v lete priznal, že nemal pri spracovaní posudku celý vyšetrovací spis a vyšetrovateľka mu kázala, aby niektoré dodatky k zmluvám o dodávke softvéru vynechal. Barčáková v pondelok podľa Trendu na súde priznala, že dodatky k zmluvám znalcovi naozaj nedala. "Zamerala som sa na obdobie, ktoré bolo predmetom tohto trestného konania a to bolo funkčné obdobie Františka Imreczeho,“ reagovala. 

Spolupracujúcich svedkov vypočúvali v budove pod lesom

Obhajca Mandzák sa počas výsluchu vyšetrovateľky pýtal na budovu pod obľúbenou mestskou lesnou lokalitou Železná studnička na okraji Bratislavy. Barčáková reagovala, že tam robila procesné úkony. Podľa Mandzáka je ale realizácia vyšetrovacích úkonov v takej budove protiprávna a podľa Trestného poriadku „úkony vykonávajú orgány činné v trestnom konaní zásadne v úradných miestnostiach“.

Podľa Trendu vyšetrovateľka nevedela odpovedať, kto rozhodol, že sa tie úkony vykonajú v tomto objekte a bola v tom, že ide o oficiálny objekt Policajného zboru. Z jej výpovede vyplynulo, že v budove sa realizovali „procesné úkony“ so spolupracujúcimi obvinenými. Nekonkretizovala ich. Vypovedala tiež, že v kauze Mýtnik tam ona sama žiaden úkon nerealizovala, ale v budove bola pri úkonoch jej kolegov v iných prípadoch. Budova v Lamači patrí podľa zistení Trendu ministerstvu vnútra.

Spolupracujúcim obvineným navrhla dohodu o vine a treste

Počas výsluchu sa prítomní tiež dozvedeli, že stíhanie spolupracujúcich obvinených Františka Imreczeho a Michala Suchobu navrhuje vyšetrovateľka ukončiť v kauze Mýtnik uzatvorením dohody o vine a treste. "Návrh na schválenie dohôd som predložila minulý mesiac,“ povedala pred súdom. Predseda senátu Ján Hrubala ukončil debatu s tým, že správu o benefitoch pre spolupracujúcich obvinených musí prokuratúra aktualizovať, aby z nej boli jasné okolnosti oboch návrhov na dohody.

Viac o téme: Špecializovaný trestný súdMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu