Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Reakcie na vystúpenie prezidentky: Pellegrini avizoval stretnutia, opozícia jej tlieskala a TOTO urobila SNS

Michal Šimečka Zobraziť galériu (8)
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Maarty)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes v parlamente vystúpila k novele Trestného zákona. Zatiaľ, čo Robert Fico ju za jej slová podrobil ostrej kritike, opozícii podľa všetkého hovorila z duše.

Mimoriadne vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej k novele Trestného zákona (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Michala Šimečku prezidentka precíznou argumentáciou potvrdila pripomienky Progresívneho Slovenska k návrhu novely Trestného zákona. "Prezidentka Čaputová predniesla v parlamente silný a veľmi kritický prejav. Precíznou argumentáciou potvrdila naše vážne pripomienky ku škandalóznemu spôsobu, akým Ficova koalícia pretláča svoj promafiánsky balíček, aj k jeho škodlivému obsahu," skonštatoval.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (8)
Michal Šimečka  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Hlava štátu podľa Šimečku tiež ukázala, prečo je dôležité, aby bola v prezidentskom paláci silná a autonómna osobnosť. "Je to dôležitý odkaz pre prezidentské aj európske voľby, ktoré nás čoskoro čakajú - táto vláda naozaj nemôže mať všetko," dodal. Prezidentka vo štvrtok napoludnie vystúpila v pléne parlamentu. Predniesla svoje výhrady k novele Trestného zákona z dielne vlády, o ktorej aktuálne rokuje parlament.
 

Prezidentka jasne a zrozumiteľne pomenovala problémy novely, tvrdí KDH

Prezidentka Zuzana Čaputová jasne a zrozumiteľne pomenovala problémy, ktoré vyplývajú z predloženej novely Trestného zákona. Po prejave hlavy štátu v Národnej rade (NR) SR to povedal predseda KDH Milan Majerský. Hnutie sa s výhradami prezidentky stotožňuje.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (8)
Milan Majerský  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Táto hanebná novela Trestného zákona radikálne mení trestnú politiku, znižuje tresty, ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a znižuje premlčacie lehoty. Veľkým problémom je tiež to, že ju vláda predložila bez odbornej diskusie, s chybami a pomáha ňou svojim kamarátom a tým, ktorí chcú páchať trestnú činnosť," uviedol v reakcii Majerský. Šéf KDH si tiež myslí, že vláde nejde o pomoc ľuďom, ale ide iba o mocenské rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Takáto novela by mala prejsť riadnym legislatívnym procesom a medzirezortným pripomienkovým konaním, teda tak, ako svoju novelu predstavoval náš expert Viliam Karas, keď bol minister spravodlivosti," uzavrel.

Reakcie na vystúpenie prezidentky:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Väčšina koaličných poslancov prvýkrát počula, akú hrôzu idú schváliť

Väčšina koaličných poslancov dnes prvýkrát počula, akú hrôzu idú schváliť. Predseda SaS Richard Sulík to uviedol po štvrtkovom vystúpení prezidentky Zuzany Čaputovej k vládnej novele Trestného zákona. S hlavou štátu sa strana stotožňuje, že vládna koalícia musí dodržiavať platné pravidlá. Prezidentka podľa Sulíka veľmi dôrazne upozornila najmä koaličných poslancov, aby nehazardovali z bezpečnosťou Slovenska. "Keď predkladá vláda návrh zákona, musí prejsť najprv medzirezortným pripomienkovým konaním. Ľubovoľne dlhá diskusia v NR SR nedokáže nahradiť pripomienkové konanie," zdôraznil Sulík.

Tlačová konferencia strany SaS na aktuálne témy (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

 Prezidentka podľa Sulíka tiež správne upozornila, že vládna koalícia sa chystá otvoriť dokorán brány "zločinu vo všetkých možných formách". Poukázal najmä na opis kombinácie znížených sadzieb, výrazné zvýšených hraníc škôd a skrátenia premlčacích lehôt. "Slovensko sa stane eldorádom pre zločincov, a to len preto, že Robert Fico si potrebuje zachrániť kožu," dodal. 

Reakcie na vystúpenie prezidentky:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) poukázala aj na časť prejavu, v ktorom prezidentka odmietla argument koalície, že trestné sadzby idú zharmonizovať s ostatnými európskymi krajinami. V návrhu sa podľa nej len vytiahli bez akýchkoľvek súvislostí niektoré časti z iných trestných úprav. Po takejto úprave sa podľa nej Slovensko stane rajom pre organizovaný zločin. Upozornila aj na časť, v ktorej Čaputová varovala, že ak bude platiť táto právna úprava čo i len jeden deň, pôjde o amnestiu v tisíckach prípadov.

Prezidentka ukázala, aké ciele má opozícia, tvrdí Andrej Danko

Prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho príhovoru v pléne Národnej rady (NR) SR ukázala, aké ciele a "prázdne reči" má opozícia. Uviedol to šéf SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko v reakcii na výhrady prezidentky k novele Trestného zákona. Danko vysvetlil, že poslanci SNS v sále pri prejave prezidentky chýbali pre svoje výhrady voči nej. "Prezidentka ignorovala výsledky volieb, nechcela menovať nášho ministra, vydierala nás a nútila nás k zmene nominácie," vyhlásil Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (8)
Andrej Danko  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prezidentka podľa neho v sále ukázala ciele opozície. "Opozíciu spája jediné - 'okydávať' slovenskú vládu v Bruseli, ničiť nás, ponižovať a deptať," povedal. Opozícia podľa neho využije čokoľvek na to, aby poukázala, že vláda Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS nemá budúcnosť. SNS podľa Danka urobí všetko pre to, aby vláda vydržala.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (8)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini vníma vystúpenie prezidentky ako prejav jej politického názoru

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) vníma vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v pléne NR SR ako prejav jej politického názoru. "Predseda parlamentu bude naďalej rokovať s generálnym prokurátorom, ministrom spravodlivosti a ďalšími odborníkmi, aby výsledkom bola čo najlepšia možná podoba novely trestných kódexov," uviedol v reakcii, ktorú TASR zaslal odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Čaputová vyhlásila, že nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely Trestného zákona by mohlo spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb. Označila za bezprecedentné, aby sa závažné zmeny trestného práva diali bez riadneho legislatívneho procesu. Upozornila, že predložená novela je jednou z najvýznamnejších zmien v doterajšej trestnej politike a zásadne mení prístup k majetkovej a hospodárskej kriminalite.

Viac o téme: Zuzana ČaputováProgresívne SlovenskoReakcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu