Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žilinka si z obáv európskej prokuratúry ťažkú hlavú nerobí: Jedna poznámka, pani hlavná prokurátorka

Predsedníčka Európskej prokuratúry Laura Codruța Kövesi a Maroš Žilinka Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej prokuratúry Laura Codruța Kövesi a Maroš Žilinka (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghird, Topky/Ramon Leško, Facebook/Maroš Žilinka – generálny prokurátor SR, koláž: Topky)

BRUSEL/BRATISLAVA – Predsedníčka Európskej prokuratúry (EPPO) Laura Kövesiová adresovala ešte v decembri Európskej komisii list, v ktorom poukazuje na legislatívne úpravy navrhnuté slovenskou vládou týkajúce sa Trestného poriadku, Trestného zákona či zákona o prokuratúre. Na jej slová sa teraz rozhodol zareagovať generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

archívne video

Europoslankyňa Monika Beňová vyčistila žalúdok kolegom v Štrasburgu (Zdroj: Facebook/Monika Beňová)

EPPO v liste uviedla, že na základe dôkladnej analýzy kombinácie navrhovaných zmien dospela k záveru, že kroky slovenskej vlády predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu v zmysle článku 4 ods. 2 písm. c) nariadenia o podmienenosti. V konkrétnej rovine by to podľa EPPO minimalizovalo odhalenie možných podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ a narušilo funkčný mechanizmus podávania správ medzi Európskou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou. 

Podľa EPPO plánované kroky vlády SR predstavujú "faktickú amnestiu" v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ na území Slovenska. V tejto súvislosti hlavná európska prokurátorka rovnako poznamenala, že rýchlosť, s akou slovenská vláda mieni pristúpiť k týmto zmenám, vyvoláva vážne pochybnosti o dodržiavaní povinnosti lojálnej spolupráce. 

Jedna poznámka od generálneho prokurátora Maroša Žilinku

K obavám hlavnej európskej prokurátorky sa teraz prostredníctvom sociálnej siete vyjadril generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Ten považoval za potrebné poukázať na nízky počet obžalôb za Slovenskú republiku vo veciach v pôsobnosti EPPO.

Žilinka si z obáv
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

"Obavy hlavnej európskej prokurátorky, ktorá stojí na čele EPPO a efektívnosť ochrany finančných záujmov Európskej únie na Slovensku orgánom Európskej únie, na čele ktorého stojí, nemožno hodnotiť bez prihliadnutia na skutočnosť, že šiesti európski delegovaní prokurátori za Slovenskú republiku od 1.6.2021, kedy EPPO začala činnosť, teda za dva a pol roka, podali vo veciach v pôsobnosti EPPO na Špecializovanom trestnom súde celkom päť obžalôb (podľa informácie, ktorú mi 18.12.2023 poskytol európsky prokurátor za Slovenskú republiku).“

Európsky parlament v uznesení vyjadruje obavy o súdne procesy a slobodu médií na Slovensku

Stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP) kritizuje legislatívne návrhy predložené vládou premiéra SR Roberta Fica s vysvetlením, že môžu ohroziť integritu súdnych procesov a oslabiť tiež občiansku spoločnosť, slobodu médií aj boj EÚ proti podvodom. EP v uznesení tlmočí svoje znepokojenie z – podľa neho – neoprávneného využitia zrýchleného legislatívneho procesu v prípade novely Trestného zákona a rozpustenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý rieši prípady korupcie a závažné trestné činy.

Viac o téme: Maroš ŽilinkaEPPOLaura Codruța Kövesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu