Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Žilinka reaguje na údajné stretnutie so Santusovou: VIDEO Rázne slová generálneho prokurátora!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Člen predsedníctva mimoparlamentnej strany Demokrati Juraj Šeliga na tlačovej konferencii tvrdil, že generálny prokurátor sa stretával s tímom policajnej inšpekcie Oblúk, ktorý preveroval postupy vyšetrovateľov NAKA. K schôdzkam s Dianou Santusovou malo dôjsť tesne predtým, ako generálna prokuratúra stopla odvetné stíhanie voči Santusovej tímu. Maroš Žilinka sa voči týmto tvrdeniam ostro ohradil.

Juraj Šeliga opäť prehovoril o tom, ako podľa neho generálny prokurátor Maroš Žilinka zastavil paragrafom 363 vyšetrovanie, ktoré sa týkalo policajnej inšpekcie. Podľa jeho slov sú v tomto prípade podozrenia o zneužívaní právomoci verejného činiteľa, možnej korupcie či manipulácii svedkov.

Na podrobné vysvetlenie si pred média priniesol aj tabuľu s časovou osou. Šeliga ďalej Žilinku obvinil, že ešte pred rozhodnutím o 363 sa generálny prokurátor stretol s vtedajšou šéfkou vyšetrovacieho tímu Oblúk Dianou Santusovou.

TK strany Demokrati na tému "Generálna prokuratúra je v tom až po uši!" (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

Šeliga tiež tvrdí, že sporné rozhodnutie, ktoré umožnilo stíhanie vyšetrovateľov, dal vypracovať Maroš Žilinka. Pripomenul, že existuje úradný záznam, ktorý to má dokazovať. Záznam mal v roku 2021 vypracovať prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera, ktorý je pod rozhodnutím podpísaný.

Žilinka hovorí o klamstve

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v utorok zúčastnil parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, kde diskutoval o zlých podmienkach v reedukačných centrách. Po jeho skončení sa vyjadril aj k spomínaje Šeligovou tlačovkou. Voči jeho obvineniam sa ostro ohradil. "Žiaden úradný záznam, že ja som uložil, ako ma niekto v danej veci rozhodovať, neexistuje. S pani Santusovou som sa pred rozhodnutím vôbec nestretol. Je to opäť klamstvo,“ uviedol Žilinka.

Maroš Žilinka po Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


Stanovisko prvého námestníka Jozefa Kanderu

"Nie je pravdou tvrdenie Juraja Šeligu, že existuje predchádzajúce vybavenie návrhu na postup podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku, ktoré je v rozpore s postupom v trestnej veci, ktorá bola predmetom tlačovej konferencie,“ bráni sa prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera.

"K veci tiež uvádzam, že generálny prokurátor postupuje v konaní podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku jednak na základe návrhu oprávnenej osoby, jednak ex offo na základe skutočností, o ktorých sa dozvedel zo svojej činnosti. Nie je teda pravdou ani tvrdenie, že v tomto prípade neexistoval podklad na takýto procesný postup, keďže sa postupovalo na základe skutočností zistených po podaní trestného oznámenia v tejto veci,“ uviedol Kandera.

Žilinka reaguje na údajné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

"Na záver podotýkam, že pred vyšetrovateľom som v tejto trestnej veci vyčerpávajúcim spôsobom vypovedal, ozrejmil som podľa môjho názoru všetky relevantné skutočnosti a odmietol som odpovedať na otázky z dôvodu absurdnosti trestného oznámenia s evidentným cieľom kriminalizácie mojej osoby," dodal. 

Viac o téme: Maroš ŽilinkaJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu