Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce rozhodnutie Európskeho parlamentu! Toto sa Ficovi nebude páčiť: Trestný zákon čelí medzištátnej kritike

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredajšom hlasovaní v Štrasburgu prijali uznesenie, ktoré kritizuje návrh novely trestného zákona predložený vládou slovenského premiéra Roberta Fica. Za uznesenie hlasovalo 496 zo 630 prítomných poslancov, 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania.

Text uznesenia, ktorý vznikol po rozprave v pléne z 13. decembra, vyjadruje obavy európskych zákonodarcov o schopnosť novej slovenskej vlády bojovať proti korupcii a chrániť finančné záujmy EÚ, ak bude schválená navrhnutá novela Trestného zákona. V decembrovej rozprave vystúpilo okolo 30 zákonodarcov, medzi nimi aj 13 z celkového počtu 14 slovenských europoslancov. Nové pravidlá totiž rušia Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorá sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi a korupciou, a zároveň zmierňujú tresty za niektoré majetkové trestné činy.

archívne video

Kamenický o konkurencieschopnosti EÚ a nových fiškálnych pravidlách (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Upozornenie v tejto veci dostala začiatkom decembra slovenská vláda aj zo strany Európskej komisie, ktorá požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelizácii Trestného zákona a zrušení ÚŠP, pretože tieto návrhy treba dôkladne zvážiť. Eurokomisia naznačila, že je pripravená na ďalšie politické a technické diskusie so slovenskou vládou s cieľom podrobnejšie preskúmať tieto otázky, pričom zamýšľané zmeny a doplnenia zákona odporúča konzultovať aj s Benátskou komisiou Rady Európy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru poslancom Európskeho parlamentu.
Zobraziť galériu (4)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru poslancom Európskeho parlamentu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

V podobne kritickom duchu sa 18. decembra vyjadrila aj Európska prokuratúra (EPPO), ktorá po analýze navrhovaných zmien týkajúcich sa Trestného poriadku, Trestného zákona, zákona o prokuratúre a zákona o ochrane oznamovateľov dospela k záveru, že tieto kroky predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu. V konkrétnej rovine by to podľa EPPO minimalizovalo odhalenie možných podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ a narušilo funkčný mechanizmus podávania správ medzi Európskou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou.

Európsky parlament v uznesení vyjadruje obavy o súdne procesy a slobodu médií na Slovensku

Stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP) kritizuje legislatívne návrhy predložené vládou premiéra SR Roberta Fica s vysvetlením, že môžu ohroziť integritu súdnych procesov a oslabiť tiež občiansku spoločnosť, slobodu médií aj boj EÚ proti podvodom. EP v uznesení tlmočí svoje znepokojenie z – podľa neho – neoprávneného využitia zrýchleného legislatívneho procesu v prípade novely Trestného zákona a rozpustenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý rieši prípady korupcie a závažné trestné činy.

archívne video

Radačovský vyhlásil ZÁPADU vojnu priamo v europarlamente (Zdroj: europarl.europa.eu)

Europoslanci vyzvali slovenskú vládu, aby prehodnotila navrhované zmeny v legislatíve týkajúcej sa ochrany oznamovateľov, keďže podľa návrhu nových pravidiel by oznamovatelia mohli byť retroaktívne zbavení ochrany. Európski zákonodarcovia zdôraznili, že akákoľvek reforma trestného práva musí zabezpečiť kontinuitu a účinnosť nových a prebiehajúcich trestných konaní.Parlament ďalej apeluje na vládu SR, aby sa zaoberala dlhodobou výzvou na reformu paragrafu 363 slovenského Trestného poriadku, ktorý v súčasnosti umožňuje generálnemu prokurátorovi zastaviť trestné stíhanie, a aby zamedzila jeho zneužívaniu.

Ako nevhodné a neúctivé odsúdili europoslanci poznámky premiéra Roberta Fica na adresu študenta práva, ktorý bol súčasťou iniciatívy na podporu akademickej diskusie o stave právneho štátu na Slovensku. Uznesenie vyzýva všetkých politických predstaviteľov, aby s verejnosťou komunikovali konštruktívne a úctivo.Europarlament je znepokojený aj plánmi prijať právne predpisy, ktoré by oslabili občiansky priestor obmedzením práce mimovládnych organizácií a stigmatizáciou organizácií financovaných zo zahraničia.

Európsky parlament odhlasoval spustenie nukleárnej možnosti pre Maďarsko
Zobraziť galériu (4)
Európsky parlament odhlasoval spustenie nukleárnej možnosti pre Maďarsko  (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

Poslanci vyjadrili aj znepokojenie z plánovanej reštrukturalizácie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a vyjadrujú poľutovanie nad rozhodnutím premiéra a ďalších vládnych predstaviteľov prerušiť komunikáciu s kľúčovými médiami. Vyzvali vládnych predstaviteľov, aby sa zdržali verbálnych útokov na jednotlivcov a zástupcov médií, ktoré podľa europoslancov v minulosti prispeli k vytvoreniu priaznivého prostredia pre násilné zločiny, ako bola vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.EP v správe pre médiá pripomenul, že 6. decembra 2023 vláda Roberta Fica schválila novelu Trestného zákona, ktorá znižuje trestné sadzby za závažné trestné činy vrátane korupcie a ruší ÚŠP.

Viac o téme: NávrhPoslanciNovelaRobert FicoSlovenskoEurópska úniaTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu