Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka vystúpi v parlamente, má výhrady voči novele Trestného zákona

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová mimoriadne vystúpi v pléne Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (18. 1.) o 12.00 h. Hovoriť chce o svojich výhradách k novele Trestného zákona. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Hlava štátu ešte minulý týždeň odôvodnila svoj záujem vystúpiť pred poslancami tým, že v novele ide o závažné zmeny v trestnej politike štátu, ktorým nepredchádzal klasický legislatívny proces, teda pripomienkovanie, ani verejná odborná diskusia. Proces prijímania považuje za veľmi nevhodný. Výhrady má aj voči jednotlivým ustanoveniam.

archívne video

Poslanci prelomili veto prezidentky, schválili opätovne kompetenčný zákon (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Prezidentská kancelária zároveň informovala, že v stredu (17. 1.) predpoludním sa k téme predložených návrhov uskutoční okrúhly stôl. "Na rokovanie prezidentka pozvala zástupcov justície, právnych expertov a právnické autority," uviedol prezidentkin hovorca o stretnutí v Prezidentskom paláci.

Parlament už druhý týždeň rokuje o návrhu vlády, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zaviesť má aj viaceré zmeny v trestných sadzbách.

Viac o téme: NovelaPlénumVýhradyNR SRZuzana ČaputováÚrad špeciálnej prokuratúryTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu