Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka je presvedčená, že predkladatelia nevedia o dosahoch Trestného zákona

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená, že predkladatelia novely Trestného zákona nevedia o dôsledkoch, ktoré zmeny môžu priniesť. Ak by sa stretli s ľuďmi z praxe ešte pred predložením novely, tak by takýto návrh v súčasnosti v parlamente nebol. Uviedla to po stredajšom stretnutí s právnymi expertmi a právnickými autoritami.

 "Bolo to zaujímavé a silné počúvanie, takáto odborná debata mala byť nielenže súčasťou riadneho legislatívneho procesu, ale dokonca mala predchádzať pri zámere prijať takto zásadné zmeny," povedala hlava štátu. Pripomenula, že s ministrom spravodlivosti sa stretla koncom minulého roka a nevie, s akými odborníkmi sa o návrhu rozprával. "Pokiaľ viem, ani odborné kapacity ministerstva spravodlivosti sa nepodieľali na tvorbe tejto novely," podotkla Čaputová. 

aktuálne video

Prezidentka sa stretla s odborníkmi k legislatívnym zmenám v oblasti trestného práva, ktoré sa prerokúvajú v parlamente (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Mnohé argumenty, ktoré zazneli na stredajšom stretnutí, zhrnie prezidentka vo štvrtok (18. 1.) vo svojom vystúpení v parlamente. "Zaznievali rôzne aspekty praktických dosahov noviel na konkrétnych prípadoch. To sú tie nuansy skryté v konkrétnych prípadoch a odborníci z praxe dokonca na mnohé z nich prichádzajú až postupne," povedala. Čaputová dodala, že dlho bola predmetom debaty otázka premlčacej doby.

Viac o téme: NovelaDôsledkyZuzana ČaputováTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu