Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci začali deň diskusiou k vetovanej novele kompetenčného zákona: Opozícia ho kritizuje

Rudolf Huliak Zobraziť galériu (5)
Rudolf Huliak (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 16. deň 6. schôdze diskusiou k novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Návrh hovorí aj o zriadení nového ministerstva cestovného ruchu a športu. Prezidentka ho vrátila na opätovné prerokovanie s viacerými výhradami k jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu.

Poslanci už skôr odsúhlasili, že diskusia má trvať 12 hodín. Navrhol to poslanec Rudolf Huliak (SNS), ktorý argumentoval, že k návrhu na skrátené legislatívne konanie, ako aj k samotnému zákonu sa už predtým rokovalo sedem dní. Predstavitelia opozície to odmietali, viacerí zdôraznili potrebu venovať sa aj pripomienkam hlavy štátu.

archívne video

SNS trvá na zachovaní rodičovského dôchodku, tvrdí Huliak (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Jednotlivé poslanecké kluby majú rozdelený čas na vystúpenie. PS má zhruba dve a pol hodiny, KDH takmer hodinu. Klub Slovensko, KÚ, Za ľudí má na vystúpenia niečo vyše hodiny, Hlas-SD zhruba dve hodiny, Smer-SD tri, SaS a SNS takmer hodinu. Celkovo je prihlásených 22 poslancov.

Opozícia kritizuje kompetenčný zákon, Malatinec navrhol posun účinnosti

Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR opäť kritizujú novelu kompetenčného zákona, ktorú vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Návrh hovorí aj o zriadení nového ministerstva cestovného ruchu a športu. To malo pôvodne vzniknúť od nového roka 2024. Poslanec Roman Malatinec (Hlas-SD) počas diskusie predložil pozmeňujúci návrh. Posunúť by sa ním mala účinnosť novelizácie kompetenčného zákona na 1. februára. Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu by tak malo vzniknúť od februára tohto roka.

Tomáš Valášek (PS) poznamenal, že veto prezidentky a jej výhrady nemohli byť pre koalíciu prekvapením. Pripomenul, že ide o podobné výčitky, aké k novele smerovala odborná verejnosť aj opozícia počas predošlej diskusie v parlamente. Zopakoval, že takéto závažné zmeny by mali prechádzať štandardným pripomienkovým konaním.

Poslanci začali deň diskusiou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Valášek opakovane upozornil na riziká pri zmenách udeľovania licencií pri vývoze a dovoze zbraní. Hovorí o deformovaní obranného trhu. Poukázal na potrebu posudzovať rôzne aspekty aj z hľadiska bezpečnosti a medzinárodných vzťahov, aby zbrane zo Slovenska neskončili napríklad v rukách teroristov.

Šéfka klubu KDH Martina Holečková súhlasí s potrebou rozvoja športu. Lepšie by však podľa nej bolo, keby vláda pripravila koncepciu rozvoja športu, jasne by definovala spôsob dosiahnutia podpory. Podčiarkla, že KDH sa stotožňuje s výhradami prezidentky a s tým, že Slovenská informačná služba (SIS) by nemala byť definovaná ako ústredný orgán štátnej správy. Hnutie nesúhlasí ani s úpravou menovania vedenia SIS a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Apeluje aj na zachovanie nezávislosti úradu.

Martina Holečková
Zobraziť galériu (5)
Martina Holečková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Holečková kritizovala i zmeny pri voľbe a odvolávaní riaditeľov Štatistického úradu SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Nie sú dané zákonné dôvody na ich odvolanie, tak sa vláda snaží takýmto nehoráznym spôsobom vysporiadať s nominantami, ktorí im nie sú naklonení, respektíve potrebuje tieto posty obsadiť ľuďmi, ktorí sú im blízki," povedala.

Súhlasia aj s kritikou prezidentky pri kompetenčnom zákone

Opoziční poslanci Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) a Mária Kolíková (SaS) sa stotožňujú s výhradami prezidentky Zuzany Čaputovej k novele kompetenčného zákona. V diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR upozornili, že spôsob menovania a odvolania predsedov Štatistického úradu (ŠÚ) SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa nemá meniť.

"Poslanci hnutia Slovensko sa stotožňujú s výhradami prezidentky a budú hlasovať v súlade s jej návrhom," vyhlásil Grendel. Koalícii odkázal, že opozícia už vopred tvrdila, že neexistujú dôvody na skrátené legislatívne konanie o kompetenčnom zákone, a mali rátať s vetom prezidentky.

Gábor Grendel
Zobraziť galériu (5)
Gábor Grendel  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Časť výhrad prezidentky smeruje k zmene spôsobu menovania a odvolania predsedov ŠÚ SR a ÚDZS. Zákonodarca sa podľa prezidentky nevyrovnal s požiadavkou ústavy, podľa ktorej vyšších štátnych funkcionárov menuje prezident a štátnych funkcionárov vymenúva vláda.

Poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) upozornila, že vládna koalícia bude chcieť vymeniť šéfov týchto inštitúcií, keď sa im "znepáči" nejaké ich rozhodnutie či štatistika. "Tento stav znamená, že predsedovia oboch štátnych úradov by sa stali fakticky za výkon svojej funkcie politicky zodpovední vláde," skonštatovala. Tvrdí, že je to v priamom rozpore s konceptom nezávislosti týchto úradov, ktoré nesmú podliehať vplyvu orgánov verejnej moci.

Kolíková poukázala na to, že koalícia chce zásadne meniť vysokých funkcionárov a dôvody, pre ktoré je možné ich odvolať. Súhlasí aj s výhradou prezidentky, ktorá namieta zaradenie Slovenskej informačnej služby (SIS) a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví medzi ústredné orgány štátnej správy. Problém má najmä so zaradením SIS medzi ústredné orgány štátnej správy. Kritizuje, že k zmene nebola riadna diskusia. "Je úplne jasné, že pri takomto prístupe nie je možné, aby SIS splnila všetky zákonné povinnosti, ktoré má mať ako ústredný orgán štátnej správy," dodala.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (5)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: DiskusiaPoslanciZuzana ČaputováNovela kompetenčného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu