Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo funkcii predsedníčky ÚDZS končí Renáta Bláhová, nahradí ju Michal Palkovič

Michal Palkovič
Michal Palkovič (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) má nové vedenie. Vláda na návrh ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) odvolala k utorku z funkcie predsedníčky Renátu Bláhovú. Na post k strede (7. 2.) vymenovala bývalého šéfa rezortu zdravotníctva Michala Palkoviča.

archívne video

Prehliadky mŕtvych sú od októbra v gescii ÚDZS, pracuje na ich zdigitalizovaní (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerka odôvodnila, že vymenovanie Bláhovej do funkcie bolo politické zadanie vtedajšej vlády. Poukázala na to, že kabinet ju menoval bez výberového procesu. Dolinková zároveň tvrdí, že bývalá predsedníčka ÚDZS sa nevenovala zásadným otázkam v zdravotníctve, napríklad hospodáreniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). "VšZP musela byť počas pôsobenia Renáty Bláhovej ako predsedníčky ÚDZS opakovane oddlžovaná štátom prostredníctvom zvyšovania základného imania," poznamenala.

Zuzana Dolinková informuje o novom vedení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bláhová podľa slov šéfky rezortu opakovane prekračovala zákonom dané kompetencie úradu. "Zároveň nezvládla komunikáciu s kľúčovými subjektmi v oblasti zdravotného poistenia i poskytovania zdravotnej starostlivosti," dodala. Bláhová podľa ministerky nespĺňa tiež zákonom požadované kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie. Poukázala na to, že nemá sedemročnú prax v oblasti zdravotného poistenia, práva, finančného trhu alebo poskytovania zdravotnej starostlivosti, z toho najmenej dva roky praxe v riadiacej, vedeckej alebo pedagogickej funkcii.

Dolinková označila Palkoviča, Bláhovej nástupcu, za odborníka. "Je na túto pozíciu odborne najkvalifikovanejšia osoba," podotkla. Poukázala na to, že na ÚDZS pôsobí od roku 2005. "Na základe aj odborných znalostí a jeho doterajšieho pôsobenia na pozíciách, ktoré zastával, si myslím, že je to naozaj tá najlepšia nominácia," uzavrela.

Viac o téme: ÚDZSMichal PalkovičRenáta Bláhová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu