Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koalícia vypočuje pri Trestnom zákone aj Európsku komisiu: Do novely sa pretaví aj časť ich pripomienok

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Do pozmeňujúceho návrhu k novele Trestného zákona (TZ) sa pretaví aj časť pripomienok Európskej komisie (EK). Ochrana finančných záujmov EÚ nebude oslabená. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to deklaroval predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini. Opozičný poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska (PS) považuje legislatívny návrh za neopraviteľný a nenapraviteľný.

"Pripravujú sa pozmeňujúce návrhy, ktoré vylepšia návrh zákona aj na základe pripomienok Európskej komisie, na základe pripomienok generálneho prokurátora," povedal Pellegrini. Podotkol, že opoziční poslanci účelovo naťahovali diskusiu k návrhu na skrátené legislatívne konanie, ktorá trvala takmer 13 dní. Opozícia podľa neho politicky využíva túto tému aj na organizovanie protestov.

archívne video

Pellegrini podporí kandidatúru Šefčoviča za eurokomisára (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"My si myslíme, že tento zákon, tak ako bol predložený, je nenapraviteľný a neopraviteľný. Koalíciu žiadame, aby ho stiahla," reagoval Valášek. Kritizoval skrátené legislatívne konanie i skrátenie diskusie v prvom čítaní na 20 hodín. Legislatíva podľa neho pre tieto kroky narazí na Ústavnom súde. V prípade pomoci Ukrajine sú podľa predsedu parlamentu dôležité skutky. "Slovensko je naďalej významným partnerom Ukrajiny a pomáha všade tam, kde môže. Okrem toho, že nebudeme už viac posielať z vlastných skladov slovenskej armády žiadne zbraňové systémy," zdôraznil Pellegrini s tým, že Ukrajina je suverénny štát a má právo na územnú celistvosť.

Tomáš Valášek
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Valášek  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Valášek víta, že slovenská vláda na európskej pôde neblokuje 50-miliardovú pomoc Ukrajine. Keď sa Ukrajine podarí ustáť ruskú agresiu, je podľa neho v záujme východného Slovenska, aby profitovalo zo vzájomných vzťahov. Kritizoval spôsob, akým sa premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadroval o situácii v Kyjeve.

Viac o téme: Peter PellegriniTomáš ValášekTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu