Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Toto sú najobľúbenejšie mená roka 2023 v Prešove: Páčia sa vám?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Medzi najobľúbenejšie detské mená roka 2023 v Prešove patrili Sofia a Tomáš. Najviac sobášov bolo uzavretých v mesiaci september. V knihe narodení Matričného úradu Prešov bolo vlani zapísaných 2 479 detí, z toho 1 242 chlapcov a 1 237 dievčat. Narodilo sa aj 33 dvojičiek. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

"Doposiaľ najobľúbenejšie chlapčenské meno Jakub vystriedalo meno Tomáš. Rodičom sa však veľmi páčili aj mená, ako Oliver, Samuel, Michal, Šimon, Jakub a Filip," uviedla Šitárová. Aj vlani sa v knihe narodení Matričného úradu Prešov objavilo niekoľko netradičných mien. Narodili sa dievčatká s menami Aisha, Lori, Amelly, Latife, Noura, Nazli aj chlapci s menami Miron, Deron, Levi, Sinan, Umud, Korado.

archívne video

V Dubnici nad Váhom otvorili technickú dielničku pre deti z materskej školy (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

V minulom roku bolo v Prešove uzavretých 503 manželstiev, z toho 283 cirkevných a 220 na matričnom úrade. "Svadobné zvony bolo najčastejšie počuť v septembri, keď si svoje áno povedali snúbenci 95-krát. Páry si pre svoju svadbu vyberali aj mesiace august, máj či jún. V auguste sa zosobášilo 67 párov, v máji a júni zhodne po 60 párov," doplnila Šitárová.

Vlani uzavrelo manželstvo aj 33 cudzincov z Českej republiky, Macedónska, Ukrajiny, Nemecka, Poľska, Indie, Zimbabwe, Ruskej federácie, Švajčiarska, Írska, Bieloruska, Rumunska, Francúzska, Talianska, Thajska, Dánska, Brazílie, USA, Veľkej Británie a Rakúska. V knihe úmrtí Matričného úradu bolo v minulom roku zapísaných 1388 úmrtí, čo je o 272 menej ako v roku 2022. Zomrelo 722 mužov a 666 žien.

Viac o téme: DetiMenáPrešovMatričný úrad Prešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu