Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Verejný ochranca práv sa zaoberá prípadom dojčiacej ženy, ktorá skončila v cele policajného zaistenia

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA -Verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský sa zaoberá medializovaným prípadom umiestnenia dojčiacej matky z Medzilaboriec do cely policajného zaistenia (CPZ). Ombudsman na sociálnej sieti uviedol, že sa polície bude pýtať, aký bol nevyhnutný dôvod obmedzenia osobnej slobody osoby podozrivej z drobnej majetkovej trestnej činnosti a akým spôsobom bola pri policajnom zákroku braná do úvahy osobitná situácia tejto osoby a najlepší záujem maloletého dieťaťa.

"V prípade, že zo zistení vyplynie záver, že súčasná právna úprava vyžaduje precizovať režim umiestňovania matiek do CPZ z dôvodu eliminácie excesov zo strany polície, budem o týchto zisteniach informovať Ministerstvo vnútra SR - ako gestora právnej úpravy a Národnú radu SR," uviedol Dobrovodský.

archívne video

Fico hovorí o potrebe upraviť postavenie verejného ochrancu práv (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako podotkol, podľa aktuálnej právnej úpravy umiestnenie matky do CPZ nepodlieha osobitnému právnemu režimu. "V niektorých prípadoch je pri umiestňovaní do CPZ potrebné vyjadrenie lekára, zákon však v tomto prípade na prípad dojčiacej matky nepamätal. Na druhej strane však platí, že polícia môže zasiahnuť do základných práv len v miere, ktorá je nevyhnutná na dosiahnutie sledovaného účelu," spresnil.

Rozhodnutie súdu o trestnej zodpovednosti preskúmať, ako tvrdí, nemôže, pretože trestný proces je z pôsobnosti verejného ochrancu práv vyňatý. Vo všeobecnosti však považuje odbornú diskusiu o trestnej zodpovednosti za drobné majetkové delikty za veľmi potrebnú. "Zvlášť, ak je v súčasnosti na úrovni vlády SR a zákonodarného zboru deklarovaná snaha zmierňovať trestnú politiku štátu," vysvetlil. Dobrovodský zároveň považuje za potrebné aj humanizovať podmienky výkonu trestných sankcií pre tehotné ženy a matky maloletých detí.

Portál noviny.sk informoval, že matka piatich detí z Medzilaboriec sa na prelome rokov 2023 a 2024 dostala do CPZ pre krádež chipsov. Strávila tam štyri dni. Jej najmladšie, jeden a pol ročné dieťa, je podľa slov jej obhajcu dojčené. Prípad bol riešený v tzv. superrýchlom konaní. Prokurátor ženu obžaloval z trestného činu krádeže.

Viac o téme: Verejný ochranca právObmedzenie slobodyRóbert DobrovodskýDojčiaca ženaCela policajného zaistenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu