Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ústavný súd posúdi ústavnosť novely Správneho súdneho poriadku: Zmeny v zákone napadla Zuzana Čaputová

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) posúdi ústavnosť tohtoročnej novely Správneho súdneho poriadku a zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Zmeny napadla prezidentka SR Zuzana Čaputová a ÚS v stredu prijal jej návrh na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Prezidentka kritizovala, že k Správnemu súdnemu poriadku bolo prijatých 36 pozmeňujúcich a doplňujúcich bodov, čím došlo k prepísaniu takmer celého pôvodného návrhu novely. Súčasťou napadnutého zákona je článok III, ktorý bol doplnený na základe poslaneckého návrhu. Novela zákona o súdoch zavádza nový systém tvorby notárskeho rozvrhu. Táto právna úprava nebola podľa prezidentky súčasťou vládneho návrhu zákona a ani predmetom medzirezortného pripomienkovania.

archívne video

Premiér Eduard Heger vyzdvihol úlohu Ústavného súdu chrániť ústavnosť v SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Hlava štátu tiež právnej úprave vytkla, že mení zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Schválené znenie podľa Čaputovej okrem iného protiústavne stotožňuje inštitút primeraného finančného zadosťučinenia, respektíve spravodlivého zadosťučinenia, ako formy postihu orgánu verejnej moci s inštitútom náhrady nemajetkovej ujmy ako formy náhrady škody.

Ústavný súd posúdi ústavnosť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ÚS ďalej prijal na ďalšie konanie návrh skupiny poslancov NR SR na posúdenie ustanovenia Exekučného poriadku. Sčasti prijal aj návrh verejného ochrancu práv týkajúci sa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

Viac o téme: KonanieÚstavný súdSprávny súdny poriadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu