Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Experti o atentáte na Roberta Fica: Situácia v koalícii sa môže výrazne zhoršiť

Politológovia sa vyjadrili k príčinám atentátu na Roberta Fica.
Politológovia sa vyjadrili k príčinám atentátu na Roberta Fica. (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - S dlhodobou polarizáciou a radikalizáciou slovenskej spoločnosti spájajú politológovia oslovení ČTK stredajší atentát na tamojšieho premiéra Roberta Fica. Situáciu na Slovensku vyostrili podľa nich okrem iného dvoje dôležité voľby v poslednej dobe – parlamentné vlani v septembri a prezidentské tento rok na prelome marca a apríla. Za cestu von považujú zomknutie okolo zásad demokracie a právneho štátu.

Fica v stredu pri výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej postrelil 71-ročný muž, ktorého polícia a ochranka zadržali priamo na mieste činu. Fico podstúpil päťhodinovú operáciu, podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka je stav predsedu vlády stabilizovaný, ale vážny.

Zdravotný stav premiéra je podľa Pellegriniho stále vážny: Chvíľu s ním komunikoval (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

„Vidíme dôsledky spoločenskej polarizácie a radikalizácie, ktoré sú na Slovensku prítomné už dlhší čas. Videli sme ich veľmi konkrétne v poslednej predvolebnej kampani u mnohých slovenských strán, v útokoch na prezidentku (Zuzanu) Čaputovú, alebo všeobecne vo vyššej obľube dezinformačných konceptov, ktorým sa na Slovensku darí," povedal ČTK politológ Ján Charvát z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej.

S rastúcou polarizáciou spoločnosti sa odsúdeniahodný útok na Fica spája právom, myslí si politológ Aleš Michal z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej. "Tá sa na atmosfére v krajine prejavuje už dlhšiu dobu, mimoriadne silne v posledných mesiacoch, kedy prebehli dvoje po sebe idúce dôležité voľby," dodal.

Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po atentáte na Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico polarizoval spoločnosť v parlamentných voľbách, ešte viac ľudí rozdelili voľby hlavy štátu, myslí si Michal. "Už pred prvým kolom bolo jasné, že sa vytvorili dva do zásadnej miery nepriestupné tábory, čo ukazoval vysoký zisk iba dvoch kandidátov. Ich voličské jadrá sa upevňovali, čo prinútilo mnoho ľudí sa postaviť do úlohy buď presvedčeného fanúšika novej vládnej koalície, alebo zásadného odporcu," uviedol.

Vražda Jána Kuciaka a streľba pri Teplárni

Charvát pripomenul vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej z roku 2018 či predvlaňajšiu homofóbnu vraždu dvoch ľudí pri bratislavskom bare Tepláreň (Tepláreň). "Ide teda o pokračovanie tohto neblahého trendu. Útoky na novinárov a konkurenčných politikov sú v zásade pokračovaním a posilňovaním tohto trendu, a sú tak mimoriadne nezodpovedné a nebezpečné. Cestou z tejto situácie je podľa môjho názoru iba celospoločenské zomknutie okolo princípov demokracie a právneho štátu," myslí si.

Michal označil za znepokojujúce to, ako sa radikálne postoje stávajú mainstreamovými. "Prejavuje sa to napríklad tým, akým spôsobom nová slovenská vláda pristupuje k nezávislosti justície a médií, ako uprednostňuje dezinformačné médiá prezentujúce radikálne názory pred štandardnou novinárskou prácou," povedal. Extrémna polarizácia a radikálne výroky vytvárajú živnú pôdu pre politické násilie, dodal.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Útoky na novinárov a opozíciu

Krátko po zverejnení informácií o streľbe ostro zaútočili na novinárov či opozíciu podpredseda slovenskej snemovne a Ficovej strany Smer-sociálna demokracia Ľuboš Blaha či šéf najmenšej vládnej strany SNS Andrej Danko. "Ich výroky nijako neprispievajú k upokojeniu situácie, čo je teraz najdôležitejšia úloha slovenských politikov," uviedol Michal. Je úlohou zodpovedných politikov, aby si uvedomili, že aj slová sú zbraň a že hranica medzi verbálnym a fyzickým útokom nie je príliš silná, doplnil.

Politológ Miroslav Mareš z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity spomenul, že po prvých razantných vyjadreniach Danka a Blahu sa slovenská politická reprezentácia aspoň čiastočne dokázala umierniť, čo ukázalo aj dnešné spoločné vyjadrenie Čaputovej a jej nástupcu Petera Pellegriniho. "Súdiac podľa reakcií na sociálnych sieťach je ale spoločnosť stále polarizovaná a tejto polarizácii zodpovedá aj to, ako sa využíva skratovité informácie o živote páchateľa a jeho stručné vyjadrenie do nahrávky, ktorá bola urobená za zvláštnych okolností pred jeho výsluchom," uviedol.

Michal považuje za zásadné, aby politici neeskalovali situáciu. "Do verejného priestoru je potom dôležité vysielať signály o spoločenskom konsenze aspoň na základných princípoch: slobody, demokracie a jasného a nespochybniteľného odsúdenia akéhokoľvek násilia," dodal. Dôležitá v deeskalácii je aj rola bezpečnostných zložiek. "Polícia na Slovensku musí dôrazne postihovať verbálne útoky na sociálnych sieťach a musí svojou komunikáciou smerom k verejnosti jasne deklarovať, ktoré rokovania nebude tolerovať," uviedol.

Vyjadrenie Róberta Kaliňáka po spoločnom tlačovom brífingu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vzťahy v koalícii sa môžu zhoršiť

Fico podľa Michala dlhodobo pôsobí ako moderátor rokovaní medzi inak rozhádanými politikmi vo vnútri slovenskej vládnej koalície. "To sa ukázalo napríklad pri vypätých vzťahoch Andreja Danka a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Práve jeho neprítomnosť môže vzťahy vo vnútri koalície zásadne zhoršiť, minimálne sú pre túto chvíľu oveľa viditeľnejšie. Z toho neplynie pre Slovensko žiadna pozitívna správa," uviedol.

Viac o téme: Atentát na Roberta Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu