Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Od januára bude zakázané držať psa na reťazi v chovnom zariadení či v domácnosti

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od januára 2024 bude zakázané držať psa na prostriedku na uväzovanie v chovnom zariadení či v domácnosti. Končí sa dvojročné prechodné obdobie, ktoré malo držiteľom psov slúžiť na prípravu vhodných chovných podmienok bez reťaze. Upozornila na to Sloboda zvierat.

Zákaz držania psa na reťazi priniesla novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2022. Prvé dva roky sa zákaz týkal len psov narodených po tomto dátume. "Napriek veľkým kompromisom ide o obrovské víťazstvo pre psy na Slovensku. Každý, kto plánuje psíka, si musí uvedomiť, že reťaz už nie je cesta. Veríme, že zákon prinesie viac rozvahy a zodpovednosti," zdôraznila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Neplatí to pri nebezpečných psoch

V chovnom zariadení vrátane domácnosti sa zakazuje chovať alebo držať psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie, okrem chovu alebo držby nebezpečného psa. "To neplatí, ak ide o suku v poslednej tretine gravidity, dojčiacu suku, chorého psa alebo šteňa mladšie ako šesť mesiacov," vyplýva z novelizovanej legislatívy.

Výnimku tvorí aj krátkodobé uviazanie psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru alebo jeho kŕmenia alebo pri výcviku psa. Zákaz neplatí ani pri uviazaní služobného psa alebo psa určeného na osobitný účel počas vykonávania stráženia alebo inej pracovnej činnosti, na ktorú je tento pes určený. Za porušenie zákazu hrozí pokuta.

Viac o téme: PesDomácnosťJanuárReťaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu