Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Austrálska polícia odhalila zločinecký syndikát: Plánoval prepašovať chránené plazy do Hongkongu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Daniel Jablonski)

SYDNEY - Austrálska polícia v pondelok uviedla, že odhalila zločinecký syndikát, ktorý plánoval prepašovať stovky chránených plazov do Hongkongu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Polícia začala syndikát vyšetrovať vlani v septembri po tom, čo úrady zachytili deväť balíkov smerujúcich do Hongkongu s 59 živými jaštericami, ktoré boli ukryté v ich vnútri. Po policajnej razii v niekoľkých nehnuteľnostiach v Sydney objavili viac ako 250 jašteríc, niekoľko hadov a nevyliahnutých vajec. Polícia uviedla, že plazy boli chované v zlých podmienkach predtým, ako boli "zviazané v malých kontajneroch" ponúkané na predaj v Hongkongu.

archívne video

VIDEO z českého bitúnka zachytilo krutosť zamestnancov (Zdroj: Facebook/Zvířata nejíme)

Na fotografiách zverejnených políciou sú zvíjajúce sa jašterice v malých plastových nádobách. Ďalší záber ukazoval hada skrúteného okolo vajec v priehľadnej plastovej vani s drevenou štiepkou. Podľa austrálskej polície má chránená jašterica na čiernom trhu hodnotu 5-tisíc austrálskych dolárov (asi 3 060 eur), celkovo tak policajti zadržali plazy za 1,2 milióna austrálskych dolárov 730-tisíc eur).

Polícia v rámci tohto prípadu obvinila troch mužov vo veku 59, 54 a 31 rokov podozrivých zo zapojenia do "zločineckého syndikátu" a 41-ročnú ženu. Hongkong je podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) hlavným svetovým tranzitným miestom pre nezákonný obchod so živými zvieratami.

Viac o téme: ZvieratáOdhaleniePolícia AustráliaHongkongChránené plazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu