Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezidentský palác zahalený do čiernej: Sobota je dňom štátneho smútku! Takto môžete podporiť rodiny obetí ohavného útoku

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/ Maarty)

BRATISLAVA/ PRAHA – K tragickej udalosti, ktorá sa odohrala v štvrtok v Pražskom centre svoje stanovisko vyjadrili už aj české inštitúcie na Slovenku. Pri bezprecedentnom a krvilačnom útoku na študentov a vyučujúcich na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe vyhasol život trinástich ľudí, pričom väčšina z nich mala svoju budúcnosť stále pred sebou. Svoj odkaz blízkym príbuzným môžete zaslať aj vy.

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

„Veľvyslanectvo Českej republiky v Slovenskej republike s hlbokým zármutkom oznamuje, že dňa 21. 12. 2023 bolo zabitých 13 osôb a 25 osôb bolo zranených pri tragickej streľbe na Filozofickej Fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V súvislosti s touto tragickou udalosťou rozhodla vláda Českej republiky o vyhlásení štátneho smútku na sobotu dňa 23. 12. 2023,“ stojí na dverách českého veľvyslanectva v Bratislave.

Prezidentský palác zahalený do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Podporu rodinám obetí či tým, ktorý krvavý útok prežili môžete poslať aj vy. „Veľvyslanectvo Českej republiky a Český dom Bratislava vyjadrujú hlbokú sústrasť rodinám pozostalých a prajú skoré uzdravenie všetkým, ktorí behom tejto tragickej udalosti utrpeli zranenia. Kondolencie je možné zaslať na emailovú adresu condolences@mzv.gov.cz,“ stojí na ozname.

Prezidentský palác zahalený do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Prezidentský palác zahalený do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Slovensko stojí pri svojom susedovi, pred prezidentským palácom vejú čierne vlajky

Tragická udalosť, ktorá sa v Prahe odohrala zasiala aj mnohých Slovákov. Dlhoročné vzťahy s našim bratským národom sa tak prejavili aj v najťažších chvíľach. Na znak spolupatričnosti a hlbokého smútku sa do čiernych farieb zahalil aj Prezidentský palác, pred ktorým veje čierna vlajka.

Prezidentský palác zahalený do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Pri krvavom útoku zahynuli študenti aj pedagógovia

Rektorka Univerzity Karlovej (UK) Milena Králičková potvrdila, že pri štvrtkovej streľbe zahynuli dvaja pedagógovia Filozofickej fakulty UK. Uviedla to v rozhovore pre Deník N zverejnenom v piatok.

 „Je to strašný smútok, hrozná bezmocnosť, ja to ani nedokážem povedať slovami," reagovala. Univerzita podľa nej teraz rieši aj to, ako nastaviť lepšie bezpečnostné opatrenia.“"Obávam sa, že nikdy nebudeme schopní stopercentne zabrániť podobným prípadom," dodala.Študent David K. vo štvrtok strieľal v hlavnej budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) na Námestí Jana Palacha v Prahe. Zomrelo 14 ľudí, ako aj útočník. Všetky obete už polícia identifikovala. Viac než 20 ľudí je zranených, všetci boli v piatok napoludnie v stabilizovanom stave.

Ľudia si uctievajú pamiatku obetí streľby v Prahe
Zobraziť galériu (6)
Ľudia si uctievajú pamiatku obetí streľby v Prahe  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Útok na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe sa odohral vo štvrtok v popoludňajších hodinách. Strelcovo besnenie si vyžiadalo životy 14 ľudí a ďalších 25 osôb zranil. V priebehu zásahu polície strelec spáchal samovraždu.

Viac o téme: PrahaKarlova univerzitaFilozofická fakulta Karlovej UniverzityÚtok v PraheStreľba v škole
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu