Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KDH vníma zmenu podmienok voľby a odvolávania šéfa ÚDZS ako politizáciu úradu

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odmieta zámer vlády zmeniť podmienky voľby a odvolávania predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). "Predseda nezávislého úradu musí podliehať kontrole Národnej rady SR, inak bude len bábkou v rukách vlády," uviedol poslanec Národnej rady SR Peter Stachura (KDH).

Hnutie kritizuje, že síce sa kabinet v programovom vyhlásení zaviazal odpolitizovať rezort zdravotníctva, len pár dní po získaní dôvery schválil návrh zákona, podľa ktorého má mať vymenovanie a odvolávanie predsedu ÚDZS v kompetencii vláda na návrh ministra zdravotníctva.

archívne video

KDH o pomoci pre slovenských dôchodcov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Takýto krok vnímame ako výraznú politizáciu úradu, ktorý má významné postavenie v kontrole poisťovní a poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku a má byť v prvom rade nezávislou inštitúciou," podotkol Stachura. Dodal, že KDH bude v parlamente robiť všetko pre to, aby návrh zákona nebol prijatý. Návrh kritizuje aj Progresívne Slovensko, ktoré rovnako avizovalo, že zmenu v parlamente nepodporí.

Šéfa ÚDZS by mala opäť menovať a odvolávať vláda na návrh ministra zdravotníctva. Doplniť sa majú aj dôvody na odvolanie. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorú v stredu (29. 11.) schválil kabinet. Vláda tiež navrhla, aby zákon parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. 

Viac o téme: PolitizáciaNR SRKDHZmenaÚradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu