Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protimonopolný úrad preveruje možný kartel medzi dodávateľmi liekov a zdravotníckych pomôcok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad SR (PMÚ) tento týždeň vykonal neohlásenú inšpekciu v podnikateľských priestoroch podnikateľov pôsobiacich na trhu dodávok a veľkodistribúcie liekov a zdravotníckych pomôcok. Dôvodom boli podozrenia, že porušili pravidlá hospodárskej súťaže. Informovala hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská.

"PMÚ vykonal inšpekciu na základe podozrenia, že medzi dotknutými podnikateľmi existovala dohoda, ktorej cieľom alebo následkom bolo alebo mohlo byť obmedzenie hospodárskej súťaže, a to formou výmeny citlivých obchodných informácií, dohôd o cene, rozdelenia trhu alebo koordinácie postupu vo verejných obstarávaniach," uviedol úrad.

archívne video

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Horizontálna dohoda

Priblížil, že by mohlo ísť o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktorá patrí medzi najzávažnejšie porušenia súťažných pravidiel a považuje sa za ťažký kartel. "Vzájomná dohoda medzi priamymi konkurentmi môže odstrániť konkurenčný boj a tlak na podnikateľov, čo môže mať za následok výrazné zvýšenie cien, menší výber tovarov a služieb a spomalenie inovácií," vysvetlil PMÚ. Ozrejmil, že v prípade preukázania takejto dohody môže byť podnikateľom uložená pokuta až do výšky desať percent z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie.

PMÚ podotkol, že vykonanie inšpekcie ešte neznamená, že dotknutí podnikatelia porušili pravidlá hospodárskej súťaže, ani neprejudikuje závery prešetrovania. "V tejto fáze prešetrovania PMÚ neposkytuje žiadne ďalšie informácie k danému prípadu," doplnil.

Viac o téme: TrhKartelDodávateľZdravotníctvoProtimonopolný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu