Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potenciál na konflikt v koalícii? Ak sa vraj nedohodnú, SNS postaví vlastného kandidáta na prezidenta, odkazuje Danko

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - V blížiacich sa prezidentských voľbách sa buď vládna koalícia dohodne na spoločnom kandidátovi, alebo postaví SNS vlastného. Uviedol to predseda národniarov Andrej Danko koncom týždňa pre TASR.TV. Myslí si, že hlavu štátu by mala voliť Národná rada (NR) SR, otvoriť by chcel otázku zmeny Ústavy SR. Hlas-SD už však podľa jeho slov avizoval, že by zmenu nepodporil.

archívne video

Smer, Hlas a SNS podpísali koaličnú zmluvu: Už je známe prerozdelenie rezortov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Danko skonštatoval, že ústava bola tvorená v súlade s parlamentnou demokraciou, preto by mal prezidenta voliť parlament. "Tak je nastavená ústava," tvrdí. Pripomenul, že to tak bolo v minulosti. Vzhľadom na tento "nesúlad" podľa neho dochádza ku konfliktom, napríklad pri rozhodnutí prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Rudolfa Huliaka (SNS) za ministra životného prostredia.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Maarty)

Kandidatúra Pellegriniho musí byť predmetom politickej dohody

Čo sa týka spoločného koaličného kandidáta na prezidenta, podľa Dankových slov budú rokovať. Na otázku o prípadnej kandidatúre Petra Pellegriniho (Hlas-SD) odpovedal, že to musí byť predmetom politickej dohody. Poznamenal, že ide o Pellegriniho rozhodnutie, či bude kandidovať. "Ešte som ani od Roberta Fica (Smer-SD) nepočul, že by nechcel kandidovať," poznamenal. Skonštatoval tiež, že Pellegrini ako predseda parlamentu má ťažšiu pozíciu vzhľadom na jeho kompetencie, keďže voľby vyhlasuje a kontroluje kandidátky.

Viac o téme: SNSKandidátAndrej DankoPrezidentské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu