Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ficova predstava o ministrovi zahraničia: Potrebujeme šťuku, ktorá popreháňa starých kaprov v diplomacii! Koho tým myslí?

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová čaká na návrh mien ministrov novej vlády, ktorý jej má predložiť budúci premiér Robert Fico (Smer-SD). Dopredu avizovala, že bude mať problém vymenovať do funkcií ľudí, ktorí sú trestne stíhaní alebo obžalovaní. Zatiaľ žiadne mená potvrdené nie sú, no Fico očakáva, že nie všetci ním navrhnutí ľudia na ministerské posty sa jej budú pozdávať a prídu komplikácie. Nechajme sa prekvapiť, dozvieme sa to čoskoro. Predseda Smeru sa na sociálnej sieti vyjadril k tomu, ako by mal podľa neho vyzerať napríklad nový minister zahraničných vecí.

archívne video

Robert Fico sa stretáva s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá ho poverila zostavením vlády. (Zdroj: Topky/Maarty)

Žiadne konkrétne mená ešte predložené neboli, no zo zákulisia prenikli informácie, kto by mohol v budúcom kabinete sedieť. Umelecká obec sa hneď postavila proti prípadnej nominácii Tomáša Tarabu (SNS), o ktorom sa špekulovalo ako o novom ministrovi kultúry. Ten na sociálnej sieti túto informáciu dementoval a tvrdí, že určite šéfom tohto rezortu nebude.

Ochranári spísali zase výzvu, aby na post ministra životného prostredia nebol nominovaný jeden z dvojice národniarov Rudolf Huliak alebo Filip Kuffa, ktorých mená sa v tejto súvislosti spomínajú. Ostatné mená možných budúcich ministrov, o ktorých sa špekuluje, nevyvolali zatiaľ vo verejnosti taký výrazný ohlas ako spomínaní traja páni zo SNS.

Nekonvenčný minister zahraničných vecí? 

Zaujímavé bude sledovať, kto zasadne na post ministra zahraničných vecí, na obsadenie ktorého ašpiruje Smer. Z kuolárov preniklo, že tentokrát to možno nebude ostrieľaný diplomat, ako to bývalo doteraz. Zatiaľ sa spomínajú dve mená - Juraj Blanár a Ján Kubiš. Diplomat Kubiš však tvrdí, že ponuku nedostal a ani neočakáva a pokračuje v zbieraní podpisov na prezidentskú kandidatúru. Zostáva tak Blanár, ktorý je expertom Smeru na zahraničnú politiku, no v zahraničných vzťahoch sa nikdy priamo neangažoval. Nie je však vylúčené, že Fico prekvapí a príde k prezidentke s menom, ktoré všetkých prekvapí.

Ficova predstava o ministrovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško, TASR/Michal Svítok)

"Aká je predstava pani prezidentky napríklad na ministra zahraničných vecí? Že bude vedieť po anglicky, opakovať ako papagáj čo si želajú Spojené štáty a Brusel a že neurobí hanbu na slávnostnej večeri a k divine si nedá pohár bieleho, ale červeného vína?,“ pýta sa Fico vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Ako hovorí, on má úplne inú predstavu. „Potrebujeme šťuku, ktorá možno aj nekonvenčným spôsobom popreháňa starých kaprov v rybníku slovenskej diplomacie. Rybníku, ktorý sa tvári, že je nedotknuteľný a určený len pre elity typu Káčera, Korčoka, Demeš a spol.,“ vyhlásil. Zdá sa teda, že budúci premiér plánuje predložiť prezidentke na tento post meno človeka, ktorý nemá s diplomaciou skúsenosti. 

Veľmi sa teším na jeho šťuku, reaguje Káčer

"Takže trojnásobný expremiér si myslí, že elitní diplomati, hovoria po anglicky, aby mohli rozprávať, čo si prajú v Spojených štátoch a Bruseli. Samozrejme ich elitnosť spočíva v tom, že rozoznajú "bíué" a "červené". Veľmi sa teším na jeho šťuku, čo lámanou ruštinou obháji záujmy Slovenska vo svete. Keby Slovensko nebola moja vlasť, aj pukance by som si nakúpil," zareagoval na Ficove slová diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Poznámku k Ficovým vyjadreniam si neodpustil ani ďalší exminister zahraničia a zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš. "Robert to s tým kaprom trocha prehnal. Žijem v presvedčení, že som stále šťuka. Dotklo sa ma to na víkend," napísal. 

Viac o téme: MinistriMinister zahraničných vecíRobert FicoMenovaniee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu