Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ódor to povedal jasne! Vládny špeciál do Izraela vyšleme toľkokrát, koľko bude treba

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vládny špeciál do Izraela sa otočí toľkokrát, koľkokrát je potrebné. Po rokovaní vlády to v súvislosti s repatriačnými letmi z Izraela, sužovaného konfliktom s palestínskymi radikálmi, uviedol predseda vlády SR Ľudovít Ódor. "Nikoho tam nenecháme," uistil.

Zároveň upozornil, že vládny špeciál je posledná možnosť, ktorá má byť využitá v núdzových situáciách, ak nie je možné iné riešenie. Vyzval preto občanov zvažujúcich ešte stále cestu do Izraela, aby tak nerobili, poukázal aj na zvýšené bezpečnostné varovanie a odporúčanie necestovať, ktoré vydalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. "Nechceli by sme repatriovať občanov len preto, že cestovali do Izraela, lebo cestovné kancelárie nezrušili zájazd," upozornil.

Ódor odsúdil útok na Izrael: S repatriáciami pomáha aj vládny špeciál (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ódor sa takisto vyjadril aj k činnosti štátu v prípade záchranných prác v regióne východného Slovenska postihnutého pondelkovým (9. 10.) zemetrasením. Premiér je presvedčený, že štát postupoval tak, ako mal a vyvinul maximálnu mieru súčinnosti. Skepticky sa vyjadril k okamžitej finančnej pomoci zo strany vlády. "Súvisí to so stavom verejných financií, ktorý si vyžiadal zmrazenie rezerv vlády a predsedu vlády. Preto v mojej moci nie je teraz vyčleniť okamžite finančné prostriedky, nová vláda to však môže urobiť," upozornil. Nový kabinet podľa neho štandardným spôsobom rozhodne o objeme pomoci na základe definitívneho vyčíslenia škôd.

Tranzit nelegálnych migrantov poklesol

V súvislosti s migráciou uviedol, že tranzit nelegálnych migrantov poklesol, problémom je skôr koncentrácia migrantov, ktorí zostali na Slovensku v dôsledku sprísnenej kontroly na hraniciach s okolitými štátmi. "Malé skupiny migrantov riešia v prvom rade samosprávy v súčinnosti s humanitárnymi organizáciami, pri väčších skupinách bude konať štát nad rámec zodpovednosti," informoval premiér.

Ódor to povedal jasne!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Martin Královič uviedol, že po obnovení hraničných kontrol bolo 62 občanom tretích krajín odopretý vstup na územie Slovenska. Zopakoval, že migračný tlak klesá. V súvislosti s pomocou migrantom, ktorí pod holým nebom čelia zhoršeným poveternostným podmienkam, Kráľovič oznámil, že už v piatok (13. 10.) majú byť k dispozícii prvé kapacity prístrešia v bratislavských Vajnoroch, rovnako od piatka má fungovať aj záchytný bod s humanitárno-technickým zabezpečením pre migrantov v nitrianskej priemyselnej zóne.

Ódor to povedal jasne!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško,)

Vláda pomáha aj po zemetrasení

V otázke sanácie škôd po zemetrasení Královič oznámil, že štát momentálne poskytuje do najpostihnutejších obcí celty na zakrytie striech pred nepriaznivým počasím, rovnako sa už preplácajú záchranárske práce v súvislosti s predbežným posúdením statiky. Vláda takisto požiadala komoru stavebných inžinierov, aby pomohla pri zabezpečení väčšieho počtu statikov na zasiahnutých miestach. "Rovnako by som chce vyvrátiť hoaxy, týkajúce sa možného narušenia strategických objektov zemetrasením, nie je to pravda, všetky fungujú v normálnom režime," dodal Královič.

Ódor to povedal jasne!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško,)

Viac o téme: Vládny špeciálIzraelĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu