Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Opozičné strany reagujú na podpis memoranda novej koalície: Spájať ich budú kšefty a korupcia, odkazuje Sulík

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - SaS označila memorandum o porozumení medzi Smerom-SD, SNS a Hlasom-SD za zbytočný a falošný dokument. Novú koalíciu, ktorá má na základe dokumentu vzniknúť, budú podľa liberálov spájať skôr kšefty a korupcia. Stanovisko strany TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

"Koalíciu temna nebude spájať žiadne absurdné memorandum, ale akurát tak kšefty a korupcia. Dohoda na rozdelení si rajónov pre kradnutie zohľadňuje realitu dnešných dní. Rozkrádanie, prenasledovanie menšín či ohrozenie našej zahraničnopolitickej orientácie budú typickou črtou pre novú vládu," tvrdí predseda SaS Richard Sulík.

Fico, Pellegrini a Danko podpísali Memorandum o porozumení (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpredseda strany Branislav Gröhling tvrdí, že korupcia bude základným kameňom fungovania novej koalície a že predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini odovzdal Slovensko do rúk skorumpovaných politikov zo Smeru-SD a SNS.

Opozičné strany reagujú na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šimečka je sklamaný, že bude vládnuť Fico, chce byť tvrdou opozíciou

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka je sklamaný z toho, že bude na Slovensku vládnuť Smer-SD a jeho líder Robert Fico. Rozhodnutie Hlasu-SD a SNS rešpektuje. Avizuje, že jeho hnutie bude tvrdou opozíciou.

 

🇸🇰 Chcem všetkým predstaviteľom rodiacej sa koalície Roberta Fica odkázať: PS vám bude tvrdou opozíciou. Budeme vás...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Tuesday, October 10, 2023

"Som sklamaný z výsledku a z toho, že bude vládnuť Robert Fico. V PS máme čisté svedomie v tom, že sme vyčerpali všetky možnosti na zostavenie inej koalície," uviedol Šimečka. "Ideme do opozície a môžem všetkých predstaviteľov vznikajúcej vlády ubezpečiť, že budeme veľmi aktívnou, odbornou a tvrdou opozíciou," dodal.

Zdôraznil potrebu spolupráce a koordinácie v rámci opozície. Poznamenal, že vláda nemá ústavnú väčšinu. "Ak bude opozícia disciplinovaná, dokáže tejto vláde výrazne sťažiť prípadné snahy o deštrukciu demokratických princípov," tvrdí. Deklaroval, že PS bude chcieť obsadiť niektoré kontrolné výbory.

Poslanci OĽANO sľubujú, že budú ráznou a dôslednou opozíciou

Poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie OĽANO a priatelia budú ráznou a dôslednou opozíciou, ktorá sa bude vládnym politikom pozerať na prsty. Podľa poslanca a exministra vnútra Romana Mikulca bude dôležité sledovať vývoj káuz spojených s predstaviteľmi Smeru-SD či Hlasu-SD.

"Budeme sledovať, či a akým spôsobom sa bude nový minister vnútra alebo policajný prezident snažiť ovplyvňovať orgány činné v trestnom konaní, či sa budú snažiť znova vrátiť systém 'našich ľudí' tak, aby občania, ktorí nahlásia korupciu, boli opäť posielaní niekde," skonštatoval Mikulec na stredajšej tlačovej konferencii.

Poslanec Gábor Grendel považuje za dôležité, aby polícia, prokuratúra a súdy mohli naďalej robiť svoju prácu nestranne. "O tomto dnes nepadlo z úst Roberta Fica a Petra Pellegriniho ani slovo. Rovnako nepadlo slovo ani o národnostných menšinách, ktoré sú rovnocennou súčasťou slovenskej spoločnosti. Poslanecký klub hnutia OĽANO bude v opozícii takisto prísne sledovať, či nová vláda nesiahne na štandardy v oblasti práv národnostných menšín," skonštatoval.

 

👉Koalícia zla dnes podpísala memorandum o spolupráci. 🚨Pri pohľade na zostavu rodiacej sa koalície je jasné, že...

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on Wednesday, October 11, 2023

Hnutie kritizuje, že budúca vládna koalícia do memoranda o porozumení uviedla ako jeden z cieľov reformu trestného systému. Obáva sa, že pôjde o zrušenie úradu špeciálnej prokuratúry a zametenie káuz spojených so Smerom-SD, Hlasom-SD a SNS pod koberec. "Pri pohľade na zostavu rodiacej sa koalície je jasné, že spravodlivosť na Slovensku to bude mať v najbližších štyroch rokoch veľmi ťažké. Hlavným cieľom tejto koalície zla nebude zvyšovanie životnej úrovne ľudí, ale zabezpečenie beztrestnosti pre seba a svojich spolumafiánov," myslí si poslanec Michal Šipoš.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v stredu memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií. Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu NR SR nominuje Hlas-SD. Vzniknúť má aj nové ministerstvo.

Progresívne Slovensko malo rokovať inak, teraz už je neskoro, tvrdí Bugár

V koaličných rokovaniach bolo Progresívne Slovensko (PS) oproti Smeru-SD znevýhodnené aj tým, že politici Smeru, Hlasu a SNS už majú skúsenosti so spoločným vládnutím. Ak by si to uvedomilo, začalo by rokovať inak. V TASR TV to v utorok (10.10.) povedal bývalý predseda strany Most-Híd a dlhoročný poslanec parlamentu Béla Bugár.

Sám pôvodne šance PS na presadenie vlastnej predstavy o koalícii odhadoval na dvadsať percent. Práve preto malo podľa neho hnutie začať s rokovaniami rýchlejšie a energickejšie. "Keby si to uvedomilo, tak začne rokovať inak, teraz už je neskoro. Ak chcem zložiť vládu, hodím udicu, na ktorej je veľká ryba. A tou nie je len ponuka postu premiéra," pripomenul neochotu PS ponúknuť lídrovi Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu vedenie rezortu vnútra.

Opozičné strany reagujú na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za chybu považoval aj opakované vyhlásenia KDH, že nevstúpi do vlády so Smerom-SD. "Morálna zodpovednosť KDH je, či bude zachraňovať vlastnú stranu, alebo bude robiť v prospech Slovenska," uviedol Bugár, podľa ktorého by bola vláda s účasťou KDH stabilnejšia.

Práve stabilita vládneho kabinetu bude podľa neho kľúčovým faktorom pri riešení vážnych ekonomických výziev, ktoré budúcu vládu čakajú. Okrem potreby konsolidácie verejných financií a zároveň požiadavky na naštartovanie ekonomiky považuje za vážny problém napríklad otázku ceny plynu na budúci rok. "Aj preto musí byť budúca vláda veľmi stabilná, aby mohla robiť veci, ktoré nestabilná a rozhašterená vláda robiť nemôže," skonštatoval Bugár. Nový kabinet bude mať podľa Bugára na stole otázky rozpočtu na budúci rok, ale aj potrebu upokojiť zahraničných partnerov. "Prvé kroky novej vlády musia byť také, že tu nebudeme mať ďalšieho Viktora Orbána," podčiarkol Bugár.

Pripomenul, že rozpočet by sa mal prijať do konca roka, ale ešte predtým musí parlament schváliť súvisiacu legislatívu. Za aktuálnych okolností by preto Bugára neprekvapilo, keby Slovensko začalo budúci rok v rozpočtovom provizóriu.Voľby v roku 2023 podľa Bugára dopadli veľmi zle pre nový projekt Mikuláša Dzurindu a Lászlóa Sólymosa Modrí, Most-Híd, ale aj pre čisto menšinovú Alianciu-Szövetség, ktorá sa tiež do parlamentu neprebojovala.

 Opakované neúspešné pokusy prekročiť päťpercentný prah do parlamentu s podporou iba voličov maďarskej národnosti podľa Bugára ukazujú opodstatnenosť zmiešaného modelu Mosta-Híd. "Treba sa vrátiť k projektu, ktorý sme kedysi odštartovali ako Most-Híd, vo vnútri jednej strany mať okrem Maďarov, ktorých tam vždy bude viac, aj Slovákov, aj iné menšiny. Takto sme svojho času získali viac ako osem percent," dodal. Sám sa už do veľkej politiky vrátiť nechce, má však v úmysle pokračovať v podpore Dzurindovho a Sólymosovho projektu. "Povedali, že budú pokračovať v projekte. Aj podľa mňa je projekt dobrý. Treba nájsť ťahúňov v regiónoch. Ľudí, ktorí nedajú len svoje meno, ale budú robiť. Nie je to jednoduché, je určitá frustrácia, ale dá sa to," zhrnul Bugár.

Viac o téme: KorupciaKoalíciaMemorandumSaSOndrej Sprlák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu