Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 3. novembra

(Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

BRATISLAVA - Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 3. novembra. Pôvodne mali skončiť 14. októbra. V stredu to schválila vláda. Opatrenie má pomôcť k zníženiu počtu nelegálnych migrantov, ktorí cez územie Slovenska iba tranzitujú do iných štátov Európskej únie.

"Kontroly sa budú vykonávať ako doteraz po celej dĺžke vnútornej hranice Slovenskej republiky s Maďarskom flexibilným spôsobom primerane aktuálnej hrozbe a v závislosti od vývoja bezpečnostnej situácie," uviedol predkladateľ.

Archívne video: Migranti odhalení na kamere s termovíziou

Migranti odhalení na kamere s termovíziou (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Zavedenie kontrol spolu s obdobnými opatreniami susedných štátov má podľa rezortu vnútra preventívny charakter. Od ich zavedenia zaznamenali pokles nelegálnej migrácie smerujúcej na územie Slovenska z Maďarska. "V 39. týždni bolo zaevidovaných 2496 nelegálnych migrantov a v 40. týždni nastal pokles v záchytoch nelegálnych migrantov na 1929 osôb," dodal predkladateľ. Slovensko dočasne obnovilo kontroly na hraniciach s Maďarskom od 5. októbra. Urobilo tak po tom, ako k rovnakému kroku pristúpili susedné štáty - Poľsko, Rakúsko a Česko.

Viac o téme: HraniceKontrolyMigrantiMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu