Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

EÚ je jednotná v snahe riešiť migráciu na vonkajších hraniciach, tvrdí premiér Ľudovít Ódor

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/GRANADA - Členské krajiny Európskej únie sa na piatkovom neformálnom samite v španielskej Granade zhodli na potrebe intenzívnejšieho riešenia migrácie na vonkajších hraniciach spoločenstva. Nedohodli sa však na tom, čo robiť s migrantmi vnútri EÚ, na čo majú iný pohľad najmä Poľsko a Maďarsko. Novinárom to povedal predseda vlády SR Ľudovít Ódor, uvádza TASR.

archívne video

Policajné kontroly na slovensko-rakúskej hranici Berg (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Všetky krajiny sa podľa premiéra zhodli na tom, aby Európska komisia (EK) vyčlenila viac peňazí na riešenie migrácie a intenzívnejšie rokovala s tretími krajinami. "Ak Európa nie je schopná ubrániť svoje externé hranice, nevyznieva dôveryhodne ani v iných oblastiach. Musíme viac pracovať s krajinami, cez ktoré migranti prichádzajú," vyhlásil slovenský premiér. V tomto smere sa podľa neho črtá dobrý kompromis, ktorý môže priniesť riešenia už na budúci rok.

České kontroly na hraniciach sa začali.
Zobraziť galériu (2)
České kontroly na hraniciach sa začali.  (Zdroj: Facebook/Policie ČR)

Lídri krajín sa tiež zhodli na potrebe "vyhlásiť vojnu prevádzačom" a ich sieťam. Relokáciu migrantov v rámci EÚ však rozhodne odmietli Poľsko a Maďarsko. Ódor v reakcii na nezhody ohľadne reformy migračnej politiky upozornil, že "ak nie sme ochotní nájsť celoeurópske riešenie, tak nás to dobehne a riešením bude už len to, že schengen nebude fungovať, alebo mnohé krajiny budú z neho vyňaté a stratíme tú veľkú výhodu, že momentálne môžeme cestovať po celej Európe bez akýchkoľvek kontrol". Ódor a poľský premiér Mateusz Morawiecki hovorili o kontrolách, ktoré Poľsko zaviedlo na hraniciach so Slovenskom. Ódor zdôraznil, že opatrenie zatiaľ potrvá len desať dní.

Vzhľadom na situáciu sa podľa neho môže stať, že Poľsko v tomto režime nebude pokračovať. Uviedol, že uplynulé dva týždne počet migrantov prechádzajúcich cez slovenské hranice postupne klesal. Výrazné zníženie však Ódor predpokladá až v novembri. V otázke ďalšieho rozširovania EÚ je podľa Ódora pomerne jasná dohoda na tom, že krajiny musia spĺňať kritériá na vstup. EÚ by však k tomu podľa neho mala pristupovať aktívne a podať týmto krajinách pomocnú ruku. "Obzvlášť to platí pre niektoré balkánske krajiny, kde rokovania začali už 20 rokov dozadu. Ani z hľadiska ich veľkosti by to neznamenalo veľké ekonomické ani iné zmeny pre EÚ," dodal premiér.

Viac o téme: MigrantiĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu