Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Česko predlžuje dočasné kontroly na hranici so Slovenskom

Kontroly na hraniciach s Českom Zobraziť galériu (3)
Kontroly na hraniciach s Českom (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

PRAHA – Česko predĺži dočasné náhodné kontroly na hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní. V platnosti tak budú do 2. novembra. Oznámil to v stredu český minister vnútra Vít Rakušan.

Dočasné opätovné kontroly zaviedla ČR od stredy minulého týždňa (4. októbra) a mali pôvodne trvať do piatka 13. októbra. Rovnaké opatrenie na hranici so SR prijali aj Poľsko a Rakúsko. Slovensko následne zaviedlo kontroly na hranici s Maďarskom, ktoré v stredu predĺžilo do 3. novembra.

Kontroly na hraniciach s Českom
Zobraziť galériu (3)
Kontroly na hraniciach s Českom  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Rakušan po stredajšom zasadnutí vlády zopakoval, že český kabinet obnovením kontrol reagoval preventívne na obdobný krok poľskej vlády a "regionálne súvislosti", hoci sám o sebe ho prijímať nechcel. "Aby Česká republika nevytvorila podnety pre migračné prúdy, rozhodla o predĺžení ochrany hranice o ďalších 20 dní do 2. novembra 2023," povedal minister.

Kontroly na hraniciach s Českom
Zobraziť galériu (3)
Kontroly na hraniciach s Českom  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Doplnil, že česká polícia od 4. do 9. októbra kontrolovala na hranici 43.749 osôb. Pri ilegálnej tranzitnej migrácii odhalili 283 osôb, vstup do ČR odopreli 234 osobám a zadržali 12 prevádzačov. V 72 prípadoch Česko využilo readmisné opatrenie voči Slovensku v rámci návratovej politiky, čo slovenská strana v drvivej väčšine prípadov akceptovala.

Viac o téme: HraniceČeskoKontrolySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu