Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Kontrolám na hraniciach sa nevyhnete: Po Česku ich predĺžilo aj Poľsko a Rakúsko! Dokedy potrvajú?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

VARŠAVA - Poľsko do 2. novembra predlžuje kontroly na hraniciach so Slovenskom. Dnes to podľa portálu onet.pl oznámil poľský minister vnútra Mariusz Kamiński. V stredu ten istý krok urobilo Česko, náhodné kontroly na hranici so Slovenskom potrvajú tiež do 2. novembra.

"Sú dobré výsledky, sú jasné efekty. Cez Poľsko žiadne nelegálne migračné chodníky nepovedú, "povedal Kamiński. Dodal, že hraničná polícia nekontroluje každé auto vchádzajúce zo Slovenska do Poľska, prehliadky robí "na základe vyhodnotenia rizika".Poľsko v nedeľu čakajú parlamentné voľby a súčasná národno-konzervatívna vláda si chce získať priazeň voličov aj ostrou politikou namierenou proti migrantom.

archívne video

Policajné kontroly na hraničnom priechode s Maďarskom Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Poľsko a Česko dočasné kontroly zaviedli minulý týždeň, aby obmedzili počet migrantov, ktorí sa nelegálne dostávajú na ich územie, odkiaľ chcú väčšinou zamieriť ďalej na západ. Rovnaké opatrenie urobilo aj Rakúsko, zatiaľ však nie je jasné, či ho predĺži.

AKTUÁLNE Kontrolám na hraniciach
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

S možnými kontrolami na hraniciach musia do 3. novembra počítať tiež ľudia cestujúci z Maďarska na Slovensko. Slovenský premiér Ľudovít Ódor v stredu povedal, že problém s nelegálnymi prechodmi hranica pretrváva, hoci počty utečencov klesli. S námatkovými kontrolami Slovensko začalo 5. októbra, o deň neskôr ako Česko, Poľsko a Rakúsko.

Rakúsko predĺžilo kontroly na hraniciach o 20 dní

Rakúsko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom o 20 dní, oznámil vo štvrtok minister vnútra Gerhard Karner. Kontroly pôvodne Rakúsko zaviedlo 4. októbra na desať dní, informuje agentúra APA.

Karner vysvetlil, že k tomuto kroku sa v Rakúsku rozhodli po konzultáciách so samotným Slovenskom, ale aj s Českom a Poľskom. Tieto dve krajiny takisto zaviedli a najnovšie predĺžili kontroly na hraniciach so SR s cieľom obmedziť tok migrantov.

Kontroly na hraniciach so Slovenskom tak Rakúsko ponechá do 2. novembra. V prevádzke bude 11 oficiálnych hraničných priechodov, prekročenie zelenej hranice nie je povolené. Podľa rakúskeho ministra sú kontroly cielené na prevádzačov, ľudí dochádzajúcich za prácou cez hranicu by mali obmedzovať čo najmenej.

Rakúsko zároveň posilňuje ochranu hraničného pásma. "Polícia musí byť rýchlejšia než prevádzači, ktorí menia svoje trasy okamžite, keď im niečo kazí kšeft," povedal Karner. Pripomenul, že Rakúsko tento rok na svojom území zadržalo už viac než 500 prevádzačov.

Viac o téme: HraniceKontrolySlovenskoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu