Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pozrite si VÝSLEDKY VOLIEB: Definitívne čísla sme sa dozvedeli až v ranných hodinách, Smer prevalcoval konkurenciu

Poznáme výsledky parlamentných volieb 2023. Zobraziť galériu (6)
Poznáme výsledky parlamentných volieb 2023. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bola to veľká dráma až do poslednej možnej sekundy, no nakoniec sme sa ako národ dočkali vytúžených výsledkov parlamentných volieb 2023. Tie boli prvýkrát sčítavané elektronicky, no napriek tomu sme na sčítavanie okrskov čakali ešte dlhšie, ako napríklad v roku 2020. Paradoxy a exit polly rozhodovali ešte pred ich sčítaním, no nakoniec sa v reálnych výsledkoch premietlo veľké prekvapenie a vopred avizované víťazstvá niektorými agentúrami sa nakoniec nekonajú. Toto sú víťazi a toto porazení!

archívne video

Prvé reakcie v centrále strany Demokrati na slepý exit poll (Zdroj: Topky/Maarty)

Smer vyhráva s veľkým náskokom

Výsledky nabehávali pomerne pomaly a ani o pol druhej v noci sme nemali zrátaných ani 50% volebných okrskov, ale len niečo cez 30. Všetci boli v napätí až do samotného rána, no nakoniec sme sa dočkali viacerých zvratov a obratov v percentách. Je však rozhodnuté a víťazom volieb sa stáva so ziskom takmer 23 percent Smer-SD.

Pozrite si VÝSLEDKY VOLIEB:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ešte nikdy v histórii volieb sa totiž nestalo, aby priaznivci strany a jej lídri trávili toľko času v centrálach do neskorej noci. Ešte ani o druhej v noci nebolo nič jasné a viacerí podpredsedovia či straníci sa z volebných centrál rozutekali, a teda, treba povedať, že poväčšine vo veľmi znudenej až sklamanej nálade.

Progresívne Slovensko atakovalo v exit polle prvé miesto, realita je zásadne iná

Na druhom mieste sa umiestnilo s odstupom Progresívne Slovensko, hoci to v dvoch exit polloch malo vyhrať voľby. Nasleduje Hlas-SD, pokračuje to koalíciou OĽaNO a priatelia, KDH, SaS a posledná strana, ktorá sa do parlamentu dostala, je SNS. Pred bránami parlamentu skončila Republika, Aliancia, Demokrati a Sme rodina.

Výsledky parlamentných volieb 2023:

Pozrite si VÝSLEDKY VOLIEB:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

*výsledok pri spracovaní 99,9 % zápisníc v čase 7:00

Náhly a nečakaný pád Republiky a vyradenie Aliancie

V noci sme sledovali neuveriteľný obrat voličských pozícii, hlavne keď to porovnáme s náladami v prieskumoch, kde napríklad Republika atakovala takmer 10 percent. Nakoniec sa s menej ako piatimi percentami nedostala do parlamentu.

Pozrite si VÝSLEDKY VOLIEB:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

To isté platí pre Alianciu, ktorá sa síce v istý čas nachádzala nad kvórom, no pri sčítaní väčších okrskov sa nenávratne prepadla pod 5 percent.

Viac o téme: VoľbyVýsledkySmer-SDPSProgresívne SlovenskoHlas-SDParlamentné voľby 2023Voľby 2023Smer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu