Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Padnete do kolien! Slovensko spieva predvolebný song na melódiu známeho HITu: V drsnej kampani zlepší náladu každému

Lomnické čháve Zobraziť galériu (5)
Lomnické čháve (Zdroj: Archív)

VEĽKÁ LOMNICA - Volebná kampaň 2023 je v plnom prúde, a tak chlapci spod Tatier, členovia skupiny Lomnické čháve, neváhali, rozhodli sa toto turbulentné obdobie odľahčiť a priniesť štipku humoru volebnou skladbou “Voľby 23“.

ROZHOVOR 2 Rómska kapela sa postarala o rozruch: Pre voličov zložila volebnú hymnu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Lomnické Čháve)

„Je to ľudová pesnička, Kde si včera bol, v období covidu sme ju zmenili na Karanténu a aktuálne vyšla ako Voľby 23,“ hovorí frotman kapely Lomnické Čháve Milan Polhoš. K tejto folklórnej politickej anekdote kapela pristúpila, tak ako široká verejnosť pristupuje a reaguje na aktuálne dianie a na rôznych predstaviteľov naprieč politickým spektrom.

Padnete do kolien! Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto/Lomnické Čháve)

S humorom a odľahčene sa volebná hymna “Voľby 23“ prihovára celému milovanému Slovensku, aby jeho občania vyjadrili svoj názor vo voľbách 2023 a svojím hlasom tak podporili kandidáta, ktorý je im je svojim názorom a životným príbehom srdcu blízky. „Bolo to také spontánne, mali sme fanúšikov, ktorí nás podporili, dali nám text, ale aj my sme boli tými aktívnymi, ktorí sme text upravovali.“

ROZHOVOR 1 Rómska kapela sa postarala o rozruch: Pre voličov zložila volebnú hymnu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Lomnické Čháve)

Politiku donedávna mladí muzikanti veľmi nesledovali. Ich záujem o politické dianie na Slovensku vzbudil fakt, že ich rodinný príslušník a frotman kapely Milan Polhoš sa rozhodol kandidovať do NRSR za stranu KDH pod číslom 100, a ktorý nám so srdečným úsmevom na perách hovorí, že dúfa, že mu číslo 100 prinesie šťastie. No zároveň dodáva: „Je to na ľuďoch“.

Padnete do kolien! Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto/Lomnické Čháve)

Milan Polhoš sa rozhodol kandidovať aj preto, lebo chce zmeniť veci k lepšiemu. Pracuje v komunitnom centre a na rôznych inovatívnych projektoch, ktoré sú prínosom nielen pre marginalizovanú rómsku komunitu ale aj pre všetkých. Jeho najväčšia snaha smeruje k zvyšovaniu zaškolenosti rómskych detí. „Vzdelanie je základ, bez vzdelania sa nepohneme nikam. Vidíme ale, že naše školstvo je veľmi slabé a v okrese , v ktorom ja žijem je to veľmi ťažké," uviedol. Preto pôjdu 30. septembra k volebným urnám. Čo odkazujú všetkým voličom si vypočujte v pesničke.

Momentálne kapela účinkuje v zložení Milan Polhoš – saxofón a spev, Nikolas Polhoš – bicie a spev, Roman Polhoš – klávesy a spev, Klement Polhoš – gitara. Zaujímavosťou je, že Milan a Nikolas sú bratia a zároveň Roman a Klement sú bratia. Jedným slovom rodinná rómska rompopová kapela. Chalani zo skupiny Lomnické Cháve v minulosti reagovali vtipnou pesničkou s názvom Karanténa aj v pandemickom období, keď strádali všetci a trepala aj slovenská kultúra a umelci. Skupina vystúpila aj na veľkých slovenských festivaloch Pohoda, Grape či Východná. Srdcia mnohých fanúšikov si získali aj účinkovaním vo veľkolepej televíznej show Československo má talent a iné. Za sebou majú aj nakrúcanie dokumentu s názvom Kapela

Viac o téme: KampaňVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu