Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štatistický úrad spracuje výsledky volieb cez 50 sumarizačných pracovísk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA - Štatistický úrad (ŠÚ) SR spracuje výsledky parlamentných volieb prostredníctvom 50 sumarizačných pracovísk po celom Slovensku. Najviac zaťažené bude pracovisko v Bratislave, najmenej v Šali. Na spracovanie výsledkov použijú odborníci Integrovaný volebný informačný systém IVIS. Priebežné a definitívne výsledky volieb bude ŠÚ SR zverejňovať na webe www.volbysr.sk.

Štatistický úrad bude v tohtoročných parlamentných voľbách spracovávať výsledky plne elektronicky zo všetkých miest a obcí zo 6014 volebných okrskov, vrátane 18 okrskov, ktoré boli vytvorené pre voľbu poštou zo zahraničia. Počas volebnej noci zo soboty 30. septembra na nedeľu 1. októbra bude na týchto pracoviskách pôsobiť viac ako 700 pracovníkov, ktorí začnú spracúvať výsledky po uzavretí volebných miestností.

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo skoro 73-tisíc občanov (Zdroj: Topky/Maarty)

Najviac zaťaženým bude sumarizačné pracovisko v Bratislave, kde sa budú spracovávať výsledky hlasovania z 398 okrskov. Najmenej zaťaženými pracoviskami budú sumarizačné útvary v Šali, v Dolnom Kubíne, v Stropkove, v Pezinku, v Malackách a v Ružomberku.

Voliť sa bude v 5996 volebných okrskoch, ďalších 18 volebných okrskov je vytvorených pre voľbu poštou. Štatistický úrad SR pripomína, že je odborným a nezávislým garantom elektronickej sumarizácie výsledkov volieb do Národnej rady SR. Zabezpečuje organizačné, personálne a technické podmienky na spracovanie výsledkov volieb. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.

Viac o téme: VýsledkyParlamentnéŠtatistický úradVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu