Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úlohou nového ministra bude vyrokovať viac peňazí do školstva, myslí si Gröhling

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Úlohou nového ministra školstva v novom školskom roku je vyrokovať viac peňazí do tohto rezortu. Vyzýva na to exminister školstva a poslanec za SaS Branislav Gröhling. Zvýšiť treba podľa neho štátny príspevok na žiaka, teda tzv. normatív. Dodal, že tzv. jednotný normatív by sa mal stať fixnou sumou v zákone a nepodliehať tomu, či sa podarí dohoda medzi ministerstvami školstva a financií.

Gröhling žiada predvídateľnejšie financovanie škôl. Školy sú financované normatívom, pričom každá škola na začiatku septembra zhruba vie, koľko financií dostane podľa počtu žiakov. Poslanec pripomenul, že veľa peňazí ide do škôl aj mimo normatívu, a to na učebnice, asistentov, školy v prírode, lyžiarske výcviky, obedy či energie.

Archívne video: Bývalý minister školstva Gröhling sa pustil do toho súčasného a pomenoval jeho údajne zásadné zlyhanie

Bývalý minister školstva Gröhling sa pustil do toho súčasného a pomenoval jeho údajne zásadné zlyhanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Preto by im pomohlo, keby sa aspoň časť z týchto peňazí presunula rovno do normatívu, čo znamená, že riaditelia by už začiatkom septembra vedeli, koľko môžu minúť na učebnice či iné výdavky a nemuseli by niekoľkokrát počas roka meniť rozpočty," vysvetlil Gröhling na piatkovej tlačovej konferencii.

Nový minister musí podľa poslanca vyrokovať investície do doučovania, letných škôl, učebníc či na rôzne rozvojové projekty pre školy. "Musí ísť aj o financie na reformu inkluzívneho vzdelávania či do poradní," dodal.

Viac o téme: ŠkolstvoBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu