Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Demokrati sľubujú kratšie čakanie na vyšetrenia i dvesto nových ambulancií

Andrea Letanovská Zobraziť galériu (2)
Andrea Letanovská (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Skrátenie čakania na vyšetrenie u lekára, vybudovanie 200 nových ambulancií v regiónoch, vytvorenie zdravotných centier či efektívnejší rezidentský program považuje za svoje priority strana Demokrati. Strana chce tiež zlepšiť dostupnosť paliatívnej starostlivosti, zdravotníckych pomôcok a rehabilitácií. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovala volebná líderka strany Andrea Letanovská a kandidátka Jana Žitňanská.

Zdravotníctvu podľa Letanovskej aktuálne chýba vízia, jasné ciele a cítenie politikov. "Musíme začať skôr odhaľovať choroby, zabezpečiť, aby pacienti najmä pri novej diagnóze dostali veľmi rýchlo termín," zdôraznila Letanovská. Ako poznamenala, skoršia liečba je účinnejšia a šetrí aj náklady.

Archívne video: Demokrati sa pred voľbami nemienia vzdať, Heger v rozhovor odhalil svoj vzťah s Matovičom

Demokrati sa pred voľbami nemienia vzdať, Heger v rozhovor odhalil svoj vzťah s Matovičom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

K lepšej dostupnosti majú prispieť aj nové ambulancie v regiónoch. V zdravotných centrách by mali pod jednou strechou pôsobiť všeobecní lekári aj špecialisti, ktorí by mohli využívať spoločné služby či priestory. Chcú tiež motivovať všeobecných lekárov, aby prebrali starostlivosť napríklad o onkologických pacientov, ktorí už majú stanovenú dlhodobú liečbu.

Jana Žitnaňská
Zobraziť galériu (2)
Jana Žitnaňská  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Žitňanská považuje za podstatné, aby poisťovne napĺňali platby, ktoré im stanovil zákon o paliatívnej starostlivosti. Avizuje tiež prípravu nového zákona, ktorý má nastaviť mechanizmus na preplácanie zdravotníckych pomôcok. "Keď cena pomôcky stúpne, aby automaticky stúpla aj úhrada," načrtla. Je tiež za zavedenie príspevku na rehabilitácie a terapie.

Viac o téme: ZdravotníctvoJana ŽitňanskáDemokratiAndrea LetanovskáParlamentné voľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu