Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pre žiakov študujúcich v zahraničí sa zjednoduší komisionálny proces, tvrdí minister školstva

Daniel Bútora
Daniel Bútora (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Proces vykonávania komisionálnych skúšok pre žiakov študujúcich v zahraničí sa zjednoduší. Po novom nebude potrebné úradne predkladať verziu vysvedčenia zo zahraničnej školy. Postačovať bude bežný preklad. Uviedol to minister školstva Daniel Bútora.

Riaditelia škôl tiež budú určovať termín vykonania skúšky najneskôr 30 dní pred jej konaním, nie 15, ako to bolo doteraz, priblížil Bútora. Cieľom je zabezpečiť, aby mali žiaci dostatočný časový predstih na prípravu vrátane pricestovania zo zahraničia.

Tlačová konferencia z úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Výhodou pre týchto žiakov môže byť aj to, že žiak už bude môcť vykonať komisionálne skúšky aj z viac ako dvoch vyučovacích predmetov, ak s tým zákonný zástupca bude súhlasiť," informoval minister.

Novinkou je aj možnosť žiakov posledného ročníka základnej školy s mentálnym znevýhodnením zúčastniť sa na externom testovaní s cieľom získať nižšie stredné vzdelanie ešte pred ukončením základnej školy. "Títo žiaci po skončení základnej školy tak získajú okrem primárneho vzdelania aj nižšie stredné vzdelanie, čo doteraz nebolo možné," dodal.

Viac o téme: ŠkolstvoZahraniční študentiDaniel Bútora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu