Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ľudia bez maturity volia inak ako vysokoškoláci! PRIESKUM Táto jedna strana je obľúbená rovnako u všetkých

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na to, koho si vo voľbách vyberáme, má nezanedbateľný vplyv aj vzdelanie, ktoré sme dosiahli. Prieskum ukázal, aké niektoré strany preferujú voliči s vysokoškolským vzdelaním na rozdiel od voličov bez maturity. Funguje to však aj naopak.

Archívne video: Demokrati sa pred voľbami nemienia vzdať, Heger v rozhovor odhalil svoj vzťah s Matovičom

Demokrati sa pred voľbami nemienia vzdať, Heger v rozhovor odhalil svoj vzťah s Matovičom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prieskum, ktorý pre portál Aktuality vypracovala agentúra Focus, odhalil, že ak by volili len ľudia, ktorí nemajú ani maturitu, minimálne dve strany by mali problém. Sú nimi PS a SaS, ktoré by mohli na parlamentné lavice zabudnúť. Naopak, voľby pri takomto zložení voličov by vyhrala strana Smer-SD. Volilo by ju 24 percent opýtaných. Za ním nasleduje strana Hlas-SD. Darí sa aj KDH, OĽaNO či ĽSNS.

Ľudia bez maturity volia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PS má, naopak, podporu medzi vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi. Ich podpora je nadpriemerná, ak by rozhodovali o voľbách iba ľudia s vysokoškolským titulom, progresívci by dostali až 20 percent všetkých hlasov. Smer by padol až na tretie miesto. Preferencie by klesli aj Sme rodina, KDH a ĽSNS. Podporu medzi vysokoškolsky vzdelanými voličmi má aj SaS. Hlas-SD by aj v tomto prípade skončil druhý – strana Petra Pellegriniho tak má z pohľadu vzdelania pomerne vyváženú voličskú základňu.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rovnako to platí aj v prípade, že by volili ľudia, ktorí majú len maturitu. K prekvapeniam však nedochádza ani v prípade iných strán. Trochu viac sa tu darí PS či Demokratom, naopak, KDH a OĽaNO by si pohoršili.

Viac o téme: VoľbyVzdelanieVoličiSztany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu