Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vystúpi Poľsko z Európskej únie? Polexit je absolútne nereálny, tvrdia experti

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Havana)

VARŠAVA - Šance na vystúpenie Poľska z Európskej únie (tzv. polexit) sú veľmi malé. V utorok to uviedli poľskí odborníci krátko pred oslavami 20. výročia vstupu krajiny do EÚ, informuje agentúra PAP.

Poľsko spolu s Cyprom, Českom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Maďarskom, Maltou, Slovenskom a Slovinskom vstúpilo do EÚ 1. mája 2004 v rámci historicky najväčšieho rozšírenia Únie. Podľa Jaroslawa Flisa, sociológa z krakovskej Jagelovskej univerzity, Poľsko zostane v EÚ vzhľadom na to, "kde sa geograficky nachádzame" v porovnaní napríklad so Spojeným kráľovstvom. Zdôraznil však, že EÚ, ako každá forma vlády, musí byť podrobená aj kritike.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

"V tom zmysle, že aj keď si kladie ušľachtilé ciele, nič to nemení na tom, že jej rozhodnutia musia byť kontrolované, či sú múdre alebo nie," povedal Flis. Dodal, že EÚ poskytuje Poľsku prístup k väčšiemu trhu a financovaniu a zároveň mu dáva právo ovplyvňovať európsku politiku. Poliaci podľa neho získali aj väčšiu slobodu mobility a presvedčenie, že už nežijú v "menejcennej" časti sveta.

K možnosti odchodu Poľska z EÚ Flis uviedol: "Myslím si, že je to náhradná téma, nástroj domácej politiky, ktorý vôbec nestojí za pozornosť." Jeho názor zdieľa aj Andrzej Rychard, riaditeľ Inštitútu filozofie a sociológie Poľskej akadémie vied vo Varšave. "Podľa môjho názoru je to v Poľsku absolútne nereálne," vyhlásil. Dodal, že polexit je "myšlienka, ktorá nikdy nezíska podporu žiadnej strany v hlavnom politickom diskurze poľskej politiky".

Poľsko si musí presadiť svoje miesto v Európe

Poľský premiér Donald Tusk povedal, že 20-ročné členstvo jeho krajiny v EÚ nie je cieľová čiara a Poľsko si musí presadiť svoje miesto v Európe a vo svete. "Musíme sa starať o Európu a naše miesto v Európe, o Západ, o NATO - každý deň," zdôraznil.

"Buď sa budeme o našu bezpečnosť, o európsku jednotu, o dlhovekosť NATO starať, alebo sa to všetko rozpadne na kúsky," dodal. Poľsko sa podľa jeho slov stáva silnou krajinou, silným a rozumným národom, zodpovedným za obranu Poľska a celej Európy.

Viac o téme: ExpertiVýstupPoľskoDonald TuskEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu