Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozor na deepfake videá najmä pred voľbami: Všímať si treba zvláštne pohyby či čudný hlas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nezvyčajné pohyby tela a tváre, neprirodzený robotický hlas či zvláštny odtieň pokožky môžu pomôcť rozlíšiť pravosť videa. Upozornil na to Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v súvislosti s deepfake videami. Tie môžu navonok verne napodobňovať výzor a hlas známej osoby, ktorá však sprostredkuje falošný odkaz vytvorený útočníkom. Odporúčania sú súčasťou varovania vydaného v kontexte septembrových parlamentných volieb.

"Takéto deepfake videá môžu mať za cieľ zdiskreditovať osoby s významným postavením alebo zneužitím ich identity ovplyvňovať verejnú mienku pred a počas volieb. Rovnako môžu byť deepfake videá využité na rôzne podvodné aktivity," vysvetlil úrad.

archívne video ANKETA Ako pristupujú Slováci k fake news a hoaxom?

ANKETA Ako pristupujú Slováci k fake news a hoaxom?

Neverte automaticky všetkému

NBÚ preto apeluje na ľudí, aby neverili automaticky všetkému, čo vidia a počujú v online priestore. "Venujte pozornosť dôveryhodnosti zdroja, snažte sa overovať si informácie z iných zdrojov, najmä oficiálnych zdrojov," radí.

Zamerať sa treba aj na obsah videa. Ako vysvetľuje úrad, motiváciou tvorcov deepfake videí je často vyvolať emotívnu reakciu. Škandalózne, ťažko uveriteľné, protipólne alebo inak neočakávané vyhlásenia môžu nasvedčovať tomu, že ide o deepfake.

Pravosť videa môžu pomôcť rozlíšiť zvláštne pohyby alebo mimika, najmä neprirodzené pohyby očí, žmurkanie, otváranie úst. Všímať si treba, keď prejavené emócie na tvári človeka nezodpovedajú hovorenému obsahu. Varovný je aj neprirodzený robotický hlas, zvláštna výslovnosť alebo nesúlad pohybu pier s vyslovovaním slov.

NBÚ očakáva pred voľbami aj ďalšie formy manipulácie

Falošné video môže prezradiť aj neprirodzená poloha jednotlivých častí tela a tváre, nepomer veľkosti hlavy k telu, nezvyčajný farebný odtieň pokožky, nesúlad sfarbenia tváre a tela osoby. Podozrivé môže byť aj neprirodzené osvetlenie na videu, alebo ak tiene nezodpovedajú polohe a smeru osvetlenia.

NBÚ očakáva pred voľbami aj ďalšie formy obsahovej a vizuálnej manipulácie. Dezinformácie sa môžu šíriť aj pomocou umelej inteligencie. Útočníci môžu na ovplyvňovanie verejnej mienky využívať tiež falošné účty, cez ktoré budú publikovať rôzny obsah alebo diskusné príspevky. 

Viac o téme: VoľbyPozorVideáNárodný bezpečnostný úradDeepfake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu