Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

HOAX Jedna erupcia Etny nevypustí viac CO2 ako ľudstvo za celú svoju históriu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AFP)

BRATISLAVA - Objem emisií oxidu uhličitého (CO2) spôsobených erupciami sopiek je značný, avšak je oveľa menší ako objem emisií vyprodukovaných ľudskou činnosťou. Napriek tomu šíria používatelia sociálnych sietí tvrdenia, podľa ktorých len jedna erupcia sopky Etna vypustí do atmosféry viac CO2 ako ľudstvo za celú svoju históriu. Takéto tvrdenia sú však nepravdivé. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

archívne video

Téma hoaxov je veľká skoro civilizačná téma, potvrdil minister školstva Bútora (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Na ilustračných fotografiách pri slovenských nepravdivých príspevkoch je skutočne zachytená Etna, a to počas jej aktivity vo februári 2021. Tvrdenia z príspevkov sú však nepravdivé, čo pre AFP potvrdili viacerí odborníci, ktorí uviedli, že bez ohľadu na aktivitu Etny je v skutočnosti celosvetový ročný objem emisií CO2 pochádzajúci zo sopiek rádovo nižší ako objem emisií vyprodukovaných človekom. "Ročné emisie CO2 spojené s fosílnymi palivami a lesnými požiarmi sú 40- až 100-krát vyššie (v závislosti od roku) ako všetky emisie zo sopiek dohromady," uviedla pre AFP Cathy Clerbauxová, riaditeľka výskumu v Národnom centre pre vedecký výskum (Centre national de la recherche scientifique - CNRS) v Paríži. 

Sopečné erupcie sú len zrnkom oproti ľudskej priemyselnej činnosti

Odborníci oslovení AFP čerpali z údajov Deep Carbon Observatory (DCO), tímu 500 vedcov špecializujúcich sa na celosvetové emisie CO2, ktorí podrobne opisujú, ako sa uhlík ukladá, uvoľňuje a reabsorbuje v prírodných alebo ľudských procesoch. V štúdii z roku 2019 DCO uvádza, že sopky síce prispievajú ku globálnym emisiám CO2, ale sopečné emisie sú oveľa menšie ako emisie spôsobené človekom. Ročný objem emisií CO2 uvoľnených sopkami predstavuje podľa týchto dát v priemere 280 až 360 miliónov ton CO2. Podľa projektu Global Carbon Project bolo v roku 2022 v dôsledku činnosti človeka (doprava, priemysel, poľnohospodárstvo, vykurovanie) uvoľnených 40,6 gigaton CO2, pričom jedna gigatona sa rovná jednej miliarde ton.

Sopka Etna opäť chrlila lávu a popol
Zobraziť galériu (2)
Sopka Etna opäť chrlila lávu a popol  (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvatore Allegra)

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu zasa ľudská činnosť v roku 2021 vyprodukovala 36,3 gigaton CO2. "Všetko, čo uvoľňuje CO2 – prípadne metán alebo mnoho iných skleníkových plynov – môže prispieť ku globálnemu otepľovaniu," uviedol pre AFP Jacob Lowenstern, riaditeľ programu USGS-USAID - Volcano Disaster Assistance Programme. Podľa neho však aj veľké sopečné erupcie sú z hľadiska emitovaného CO2 len zrnkom oproti tomu, čo predstavuje ľudská priemyselná činnosť. Patrick Allard z Parížskeho inštitútu fyziky Zeme (Institut de physique du globe de Paris – IPGP) pre AFP zasa uviedol, že erupcia sopky ako Etna s magmou mimoriadne bohatou na CO2 môže vyprodukovať približne 30.000 ton denne, ale takýto objem je oveľa nižší ako 40 miliárd ton CO2, teda viac ako 110 miliónov ton CO2 denne, ktoré ročne vyprodukuje človek svojou činnosťou.

Viac o téme: HoaxEtnaCO2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu