Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Letné brigády v zahraničí lákajú na poriadny balík! Má to háčik: Toto sú signály, ktoré vám môžu zachrániť krk

Z práce v zahraničí sa v okamihu stane peklo: Vyhnite sa pochybným zamestnávateľom Zobraziť galériu (3)
Z práce v zahraničí sa v okamihu stane peklo: Vyhnite sa pochybným zamestnávateľom (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Leto je už tradične spájané s dovolenkovou sezónou plnou oddychu a slnečných lúčov. Niektoré zamestnania však ľuďom v tomto období neprajú a práve v letných mesiacoch im váľanie sa na slnkom zaliatej pláži nahradí lopata v ruke, či iné pracovné povinnosti. Reč je o sezónnych pracovníkoch, či už pracujete na stavbe alebo ste študent, ktorý si počas horúcich dní hľadá letnú brigádu, dajte si pozor. Nekalí podnikatelia si budú hľadať najľahšie cestičky k tomu, aby vás mohli ošklbať, vďaka týmto radám sa im môžete ľahko vyhnúť.

archívne video

Policajný zásah: Obchod s ľuďmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality rezortu vnútra sa už tradične aj tento rok venuje preventívnym aktivitám, ktorých cieľom je rozšíriť povedomie o podvodných praktikách. Fenomén „nútenej práce“ či „nútenej prostitúcie“ sa v posledných rokoch rozšíril už aj v našich končinách.

„Tie ohrozujú občanov, ktorí sa rozhodnú v lete vycestovať na letnú brigádu či za sinou prácou a nepreveria si firmu či zamestnávateľa čím sa vystavujú vysokému riziku, že sa môžu stať obeťou obchodovania s ľuďmi,“ vystríha rezort.

Letné brigády v zahraničí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vďaka týmto tipom sa môžete vyhnúť problémom

Jedným z vašich prvých krokov pred nástupom do pochybnej práce by malo byť preverenie si agentúry alebo osoby, ktoré vám ponúkajú prácu v zahraničí, k čomu môžete využiť aj bezplatnú Národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi na čísle 0800 800 818. Pozor si dajte najmä v prípade ak sa agentúra nenachádza v zozname sprostredkovateľov zamestnania za úhradu.

Vyhnúť by ste sa mali aj podpisu pracovnej zmluvy v jazyku, ktorému nerozumiete. V tejto zmluve by mala byť uvedené taktiež údaje, ako meno a adresa zamestnávateľa, či miesto výkonu práce. Obsahovať by mala aj náplň práce, výšku odmeny, celkové trvanie pracovného pomeru či ubytovacie podmienky

Pokiaľ ste už za pracou vycestovali, vhodnou pomocou je aj dohodnutie si pravidelného kontaktu s ľuďmi z domova. Kontakt udržiavajte so svojou rodinou či priateľmi, pokiaľ sa im nebudete ozývať, mohli by vám v prípadných problémoch pomôcť. Pri ceste do zahraničia si nezabudnite kontakty na linky pomoci, ambasádu, či iné nápomocné organizácie.

Letné brigády v zahraničí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Týmto praktikám sa oblúkom vyhnite!

„Nikomu za žiadnych okolností nedávajte svoj pas alebo občiansky preukaz, samozrejme, okrem polície,“ informuje rezort. Pokiaľ vám niekto doklady vezme, alebo o nich iným spôsobom prídete, neváhajte bezodkladne kontaktovať slovenské zastupiteľstvo v danej krajine.

Pre svoje bezpečie by ste sa mali vyhýbať aj reakciám na podozrivé návrhy. V prípade, ak nejaký odstanete, o podozrivej komunikácii by ste mali ihneď informovať. Ak však žiadne rady nepomôžu ostáva len posledné. V prípade núdze kontaktujte bezpečnostné zložky na tradičných číslach 112 a 158 alebo kričte o pomoc.

Viac o téme: ProstitúciaMinisterstvo vnútra SRObchodovanie s ľuďmiPráca v zahraničíModerné otroctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu