Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vymenil Rusko za Ukrajinu? Nečakaný zvrat u známeho Slováka: V cele nás bolo 60, neľudské podmienky

Vyzerá to tak, že hudobný skladateľ Ján Mazák zmenil názor
Vyzerá to tak, že hudobný skladateľ Ján Mazák zmenil názor (Zdroj: Facebook/Jean de Mazac)

KOŠICE - Meno Ján Mazák sa za posledných pár mesiacov dostalo do širšieho povedomia ľudí. Začiatkom mája obletela médiá správa o mužovi, ktorý sa v neopréne a nafukovacom kolese chcel po hraničnej rieke Narva dostať z Estónska do Ruska, kde chcel začať svoj nový život. Aktuálne to vyzerá, že na svoju vysnívanú krajinu radikálne zmenil názor.

Útek do Ruska pred pár mesiacmi nevyšiel podľa jeho predstáv. Namiesto vysnívaného života ho na druhom brehu rieky čakal pobyt za mrežami kvôli nelegálnemu vstupu do krajiny. Hudobnému skladateľovi sa totiž nepodarilo vybaviť azyl a hrozilo mu až 6 rokov za mrežami. Nakoniec mu polícia udelila len pokutu vo výške 200 eur a okamžite ho previezla naspäť do Estónska, kde svoje dobrodružstvo započal. 

VIDEO: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 511

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 511 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Po návrate na Slovensko sa prihlásil o slovo na sociálnej sieti. V statuse, ktorý mnohých zmiatol, začal haniť Rusko na margo svojho pobytu vo väzení. "Po návrate DOMOV zverejním svoj Denník z ruskej väznice: neľudské väzenské podmienky, ignorovanie primárnych ľudských práv, prehnité ruské súdnictvo, detailný popis ich "gulagov" a zaobchádzania s väzňami a zvrátenosť ich "právneho" systému. Po tom, čo som tam zažil, si nechcem ani predstaviť, čo robia s ukrajinskými zajatcami... Nuž, niet nad osobnú skúsenosť." Jeho dovtedajšia rétorika sa zrazu radikálne zmenila. Avšak, na konci statusu Rusov znova obhajoval. Nikto teda presne nevedel, aký je jeho názor na celú situáciu. 

 

Po návrate DOMOV zverejním svoj Denník z ruskej väznice: neľudské väzenské podmienky, ignorovanie primárnych ľudských...

Posted by Jean de Mazac on Sunday, July 9, 2023

Pochybnosti vyvoláva aj jeho počin z pred niekoľkých dní. Kým doteraz veselo verejne priznával svoj obdiv voči Rusku, ktorého vlajku mal dokonca aj na titulnej fotke na sociálnej sieti, zrazu ju vystriedala vlajka Ukrajiny, ktorá sa už vyše roka statočne bráni voči ruskej agresii. Tento fakt zarazil aj niektorých z jeho sledovateľov. Jeden z nich sa na dôvod náhlej zmeny spýtal aj v komentári. "To, že si vážim ruský národ, neznamená, že schvaľujem teror, ktorého sa na tom ukrajinskom dopúšťa jeho zvrátená vláda, barbarstvo ktorej som zažil na vlastnej koži a ktorá tyranizuje i svoj vlastný ľud," znelo vysvetlenie zo strany hudobného skladateľa. Či ide o dlhodobú zmenu a Rusku sa otočí definitívne chrbtom, ukáže len čas. 

Kto je Jean de Mazac? 

Ján Mazák je hudobný skladateľ, ktorý pôsobil v orchestri v Košiciach. Pochádza z hudobníckej rodiny, píše opery, symfónie či komorné diela. V Európe však nevidel priestor pre vývoj jeho kariéry, tak sa rozhodol pre zmenu. V Rusku sa chcel venovať tvorbe klasickej hudby, krajina mu však neudelila víza. Do svojej vytúženej krajiny chcel so sebou vziať aj svoju milovanú mamu.

Viac o téme: RuskoJán MazákJean de Mazac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu