Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Diplomatický servis českého ministerstva zahraničných vecí podal žalobu na Rusko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Thomas Peter/Pool Photo via AP)

PRAHA -Diplomatický servis českého ministerstva zahraničných vecí podal na Mestskom súde v Prahe žalobu na Rusko. V prípade ide o vydanie bezdôvodného obohatenia za viac ako 53 miliónov českých korún (vyše dva milióny eur), keď ruská ambasáda využívala poskytnuté pozemky na iné než diplomatické účely.

K podaniu žaloby podľa šéfa českej diplomacie Jana Lipavského ministerstvo pristúpilo, pretože na predžalobné výzvy neprišla zo strany Ruska žiadna reakcia. Lipavský už v máji avizoval, že ČR bude od Ruska vyžadovať vydanie bezdôvodného obohatenia. Česká vláda v polovici mája zrušila uznesenia, ktoré umožňovali Rusku bezplatne využívať niektoré pozemky v Prahe. Medzi rokmi 1970 a 1982 ich uzavreli vlády vtedajšieho komunistického Československa a Sovietskeho zväzu.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Český minister zahraničných vecí vtedy uviedol, že Rusko v Česku vlastní 42 budov. Mnohé z nich však neslúžia na diplomatické účely a podľa zistení médií ich využíva aj na komerčné účely, napríklad prenajíma byty, kancelárie či prevádzkuje hostel.

Nájomné za uplynulé tri roky

Okrem nájmu na nasledujúce obdobie premiér Petr Fiala vyhlásil, že ČR chce od Ruska získať nájom aj tri roky spätne. Na to Rusko reagovalo slovami, že podnikne odvetné kroky. "Požiadavka českých úradov, aby sme platili nájomné, a to ešte aj spätne, sa podobá vydieraniu na štátnej úrovni a porušuje ustanovenia Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1961," uviedla v máji hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová. Diplomatický servis je príspevková organizácia Ministerstva zahraničných vecí ČR. Jej hlavnou úlohou je správa a hospodárenie s nehnuteľným majetkom ČR a jeho poskytovanie najmä zastupiteľským úradom iných štátov.

Viac o téme: ČeskoŽalobaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu