Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEOROZHOVOR Danko: Sme pripravení opäť vládnuť! Chcem, aby sa k moci nedostali ľudia ako Kollár a Sulík

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

BRATISLAVA - V minulosti bol druhým najvyšší ústavným činiteľom, no po voľbách si dal od vysokej politiky nútenú prestávku. Teraz chce opäť zabojovať o hlasy voličov a dostať národniarov späť do parlamentu. O tom, kto sú pre neho partneri do diskusie, či je jeho strana pripravená znova vládnuť, ako vníma Vladimira Putina a Donalda Trumpa, ale aj o tom, či by mal Boris Kollár skončiť na poste šéfa parlamentu, sme sa rozprávali s predsedom SNS Andrejom Dankom.

Viac vo VIDEOROZHOVORE TU:

ROZHOVOR Andrej Danko: Boris Kollár zošalel, nech sa pozrie do zrkadla! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pán Danko, podľa posledného prieskumu Focusu z mája má SNS 4,7 percenta, strana Republika má skoro dvakrát toľko 9,7 percenta. Vy ste Milanovi Ukríkovi venovali aj videá na Facebooku, vediete s ním takú slovnú vojnu ak to tak môžeme nazvať. Prečo? Myslíte si, že s Republikou bojujete o rovnakého voliča?

- Ja Republiku neriešim, reagoval som len na to, keď pán Uhrík hovoril, že treba voliť Republiku a poukazoval na SNS. Odkázal som mu, že nerozumiem, prečo jeden deň útočí na Fica, druhý deň na Pellegriniho a tretí deň na SNS. Nech si pán Uhrík robí svoju politiku. Čo sa týka prieskumu, tak každý deň tu máme inú agentúru, iné čísla. Som presvedčený, že SNS má už cez päť percent a na rozdiel od pána Uhríka máme koaličný potenciál. Aj dnes som komunikoval s Robertom Ficom aj Petrom Pellegrinim, to znamená, že SNS je skúsená politická strana. Máme starostov, primátorov, obohatili sme kandidátku o zástupcov rôzneho politického spektra a myslím si, že sme pripravení opäť vládnuť.

VIDEOROZHOVOR Danko: Sme pripravení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Môžete jasne vylúčiť, že by ste išli s Republikou do koalície?

- Stále vás zaujímajú tie veci, s kým áno a s kým nie. Pre mňa je najdôležitejšie, aby sa človek ako Kollár, ktorý dal zákazku jednej svojej priateľke 10 miliónov eur, s druhou sa háda, má posteľ v Národnej rade, alebo je podozrenie, že SIS na základe jeho intervencie mohla použiť autá na sledovanie partnerky, k moci nedostal. To isté Sulík, ktorý svoju dcéru zobral do Dubaja a nechal tam milión. O Matovičovi asi hovoriť ani nemusím. Čo sa týka Progresívneho Slovenska, je to pre nás prvotný politický súper, pretože nezastávame ich názory vo vzťahu k rôznym pozíciám, ktoré  uvádzajú. Urobíme všetko pre to, aby takáto vláda nevznikla a kto s kým bude vládnuť, necháme na ľudí. Chcem, aby SNS získala čo najväčší počet hlasov tak, aby  koalícia bola zložená z čo najmenšieho počtu politických strán.

Vo videu ste Uhríkovi odkázali, že nadáva na Pelleho, čo citujem „chápete.“ Na druhej strane ste sa však nechali počuť, že by ste vládli so Smerom a Hlasom. Ako to teda chápať. Je Peter Pellegrini pre vás partner alebo nie?

- V politike sa vždy vzťahy vyvíjajú. V roku 2020, keď som kritizoval nášho koaličného partnera Smer-SD, kde bol aj Peter Pellegrini, boli mnohé veci jednoducho nastavené aj proti SNS. Dnes máme za sebou skúsenosť vlády Sulíka, Matoviča a Kollára. Keď som v roku 2016 povedal, že Bugár je pre mňa menšie zlo, ako Sulík, Matovič a Kollár, tak málo ľudí to chápalo. Určite som nesníval o tom, že budem vo vláde s Ficom a Bugárom, ale čas mi dal za pravdu, že som sa nemýlil. Takže áno, svoje vo vzťahu k Pellegrinimu som povedal. Aj Pellegrini vo vzťahu ku mne. Dnes komunikujeme veľmi zodpovedne a tak, aby som aj jeho presvedčil, že vždy je lepšia vláda s Ficom a SNS, ako s PS alebo SASKOU.

VIDEOROZHOVOR Danko: Sme pripravení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Ďalej sa tiež dozviete:

  • či by išiel znova do vlády, kde by bol premiérom Robert Fico
  • či bolo podľa neho v poriadku, že Tomáš Taraba komentoval výzor dcéry prezidentky Zuzany Čaputovej
  • prečo si myslí, že NBS je komunistický podnik 
  • či si stále myslím, že Vladimir Putin je našim priateľom
  • či by mal Boris Kollár skončiť vo funkcii šéfa parlamentu
  • čo mu prekáža na vláde Ľudovíta Ódora

 

Odpovede nájdete vo video-rozhovore.

Viac o téme: RozhovorSNSAndrej DankoVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu