Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šeliga chce ďalej presadzovať zmenu paragrafu 363: Rozhodnutie Ústavného súdu neznamená, že je paragraf v poriadku, tvrdí PS

Juraj Šeliga
Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, neznamená, že generálny prokurátor túto právomoc nemôže zneužívať a používať paragraf protiústavným spôsobom. Skonštatoval to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v strane Demokrati Juraj Šeliga. Rozhodnutie ÚS rešpektuje a v parlamente chce ďalej presadzovať zmenu paragrafu, aby ho nebolo možné zneužívať.

"Žiadali sme, aby ÚS SR určil ústavné mantinely používania paragrafu 363 Trestného poriadku a vo vyjadrení predsedu súdu sa objavili náznaky, že takéto mantinely v odôvodnení rozhodnutia môžu byť uvedené," uviedol s tým, že počkať treba na zverejnenie nálezu súdu. Aj predseda ÚS Ivan Fiačan podľa slov Šeligu povedal, že rozhodnutie ÚS neznamená, že generálny prokurátor môže robiť čokoľvek.

VIDEO Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR

Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR (Zdroj: TASR/František Iván)

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli.

Rozhodnutie ÚS o paragrafe 363 neznamená, že je paragraf v poriadku

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o paragrafe 363 Trestného poriadku neznamená, že by bol tento paragraf v poriadku. Skonštatoval to Branislav Vančo z mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS). "Takisto to neznamená, že v individuálnych prípadoch nie je zneužívaný na ochranu kriminálnikov. Progresívne Slovensko bude mať vo svojom volebnom programe zrušenie paragrafu 363. Následne bude o zákonnosti vyšetrovania rozhodovať namiesto generálneho prokurátora sudca pre prípravné konanie," uviedol.

Smer-SD berie na vedomie rozhodnutie Ústavného súdu SR

Opozičný Smer-SD berie na vedomie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, že ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku je v súlade s Ústavou SR. TASR o tom informovali z tlačového odboru strany. Pripomenuli, že generálny prokurátor môže na základe tohto ustanovenia zrušiť akékoľvek právoplatné rozhodnutie v prípravnom konaní, ak nim bol porušený zákon. "Smer–SSD je dlhodobo presvedčený, že takéto oprávnenie je základným predpokladom fungovania prokuratúry, ktorá má zabezpečovať, že konanie orgánov v prípravnom konaní je v súlade so zákonom," podotkli. Smer-SSD verí, že po rozhodnutí Ústavného súdu "neopodstatnené a čisto politicky motivované útoky na ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku skončia".

Mimoparlamentná Republika víta rozhodnutie Ústavného súdu o paragrafe 363

Mimoparlamentné hnutie Republika víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o paragrafe 363 Trestného poriadku. Dodalo, že vo svojom programe nemá zrušenie paragrafu, ale Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Argumentuje, že úrad bol pod vedením Dušana Kováčika a Daniela Lipšica zneužívaný proti politickej opozícii a proti občanom s inými názormi. "Paragraf 363 predstavuje mechanizmus, ktorý dáva generálnemu prokurátorovi SR právomoc zrušiť rozhodnutie v prípravnom konaní, ak bol pri ňom evidentne porušený zákon. Vidíme, že kvalita žalôb pripravených Lipšicovou špeciálnou prokuratúrou je veľmi nízka a často sú tieto žaloby súdmi zamietané," uviedlo hnutie. Existenciu paragrafu 363 vníma ako opodstatnenú.

Snaha o zmenu paragrafu 363 spočíva v nepohodlnosti osoby Žilinku

Celá snaha o zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku nespočíva v nevyhovujúcom právnom stave, ale v nepohodlnosti osoby generálneho prokurátora Maroša Žilinku, keďže nerozhoduje podľa želaní politikov a médií. Skonštatoval to poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Beluský z ĽSNS. Potvrdzuje to podľa neho aj rozhodnutie Ústavného súdu SR.

Paragraf 363 je potrebný nástroj v rámci bŕzd a protiváh, tvrdí Kollár

Paragraf 363 Trestného poriadku je veľmi potrebný nástroj v rámci bŕzd a protiváh. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR.

"Paragraf 363 je potrebný, dokým si orgány činné v trestnom konaní a niektorí prokurátori nebudú plniť svoje povinnosti, budú nadužívať zákon, budú nadkvalifikovávať trestné činy a budú zatvárať ľudí bez dôkazov," podotkol Kollár. Podčiarkol, že ustanovenie je dôležité preto, aby aj obyčajný občan mal právo sa odvolať voči takémuto konaniu.

Remišová hovorí o hraniciach 

Pri používaní paragrafu 363 Trestného poriadku treba nastaviť jasné hranice. Skonštatovala to predsedníčka Strany Za ľudí a nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR.

"Rozhodnutie ÚS o ústavnosti paragrafu 363 rešpektujem. Je však rozdiel medzi znením paragrafu a tým, ako sa nadužíval generálnou prokuratúrou v kauzách prominentných obvinených. Práve pre to mu treba nastaviť jasné hranice a o takúto zmenu sa budeme stále usilovať," uviedla Remišová.

Viac o téme: Ústavný súdJuraj ŠeligaParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu