Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V korupčnej kauze špeciálneho exprokurátora sa začali záverečné reči

(Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Druhá korupčná kauza špeciálneho exprokurátora Dušana Kováčika, ktorého obžaloba viní zo zločinu prijímania úplatku, je na konci. Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok ukončilo dokazovanie a popoludní sa začali záverečné reči. Rozsudok sa v tento deň neočakáva.

Bývalý špeciálny prokurátor mal podľa obžaloby v roku 2016 prijať úplatok 50.000 eur od spoluobžalovaného Petra K. za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Peter K., označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať, na lavici obžalovaných chýba. Keďže je od roku 2021 na úteku, koná sa voči nemu ako ujdenému. Obaja vinu popierajú. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Šúreka sa vykonaným dokazovaním podarilo nad akúkoľvek pochybnosť preukázať, že skutok sa stal tak, ako je uvedené v obžalobe. "Mám za to, že vina oboch bola preukázaná," konštatoval Šúrek.

archívne video

Prokurátor Michal Šúrek po odsúdení Dušana Kováčika Najvyšším súdom SR (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Dušanovi Kováčikovi navrhol súhrnný trest odňatia slobody minimálne 14 rokov a peňažný trest vo výške 200.000 eur s tým, že ak ho nezaplatí, náhradný trest je dva roky. Pre Petra K. ako doteraz netrestaného navrhol za podplácanie nepodmienečný trest 30 mesiacov. 

Na začiatku procesu vlani v septembri Dušan Kováčik zdôraznil, že "kategoricky vylučuje odovzdanie úplatku zo strany Petra K., nikdy od neho neprevzal žiadny úplatok". Podľa jeho obhajcu Erika Magála je obžaloba "absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení a skutok je vymyslený". Zdôrazňuje, že kľúčový svedok obžaloby, bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník údajne vyrozprával absurdný príbeh bez vnútornej logiky. Ten tvrdil, že Dušanovi Kováčikovi sám odovzdal špeciálne upravenú knihu na stretnutí v zasadačke nemocnice. V jej výreze malo byť 50.000 eur.

"Celé konanie je založené len na výpovedi jediného kľúčového svedka. Je potrebné, aby bol súd obozretný, pokiaľ ide o jeho vierohodnosť. V príbehu, ktorý opisoval, je viacero nelogickostí a rozporov," reagoval Magál, ktorý navrhoval oslobodenie spod obžaloby. Avizoval, že v prípade odsudzujúceho rozsudku podajú odvolanie na Najvyšší súd SR.

Vypovedal aj bývalý šéf Slovenskej informačnej služby

V procese vypovedali aj bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik, ktorý bol na inkriminovanom stretnutí v nemocnici, ale nemal vedomosť, že by v jeho prítomnosti niekto odovzdal úplatok. Bývalý námestník SIS Boris Beňa a niekdajší funkcionár policajnej inšpekcie Adrián Szabó mali informácie o korupčnom skutku len sprostredkovane. Vypovedal aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel, ktorému Dušan Kováčik odňal jeden z  predmetných trestných spisov.

Exriaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian zasa hovoril, že sa dozvedel o tom, ako niektorí policajti manipulujú vyšetrovania a pripravujú svedkov na výsluchy, a to aj v kauze Dušana K. Začiatkom októbra vypovedali cez telemost i expolicajti Ján Kaľavský a Marián Kučerka. Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko požiadal o výsluch sám, odmietol, že by policajti svedkov ovplyvňovali a inštruovali ich, ako majú vypovedať. Dušan Kováčik si v súčasnosti odpykáva právoplatný osemročný trest väzenia za prijatie úplatku 50.000 eur.

Viac o téme: KorupciaKauzaSúd RozsudokDušan KováčikExprokurátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu