Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prezidentka je na križovatke: Nevylúčila podanie disciplinárneho podnetu na generálneho prokurátora Žilinku

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová nevylúčila, že podá disciplinárny podnet na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že v odôvodnení rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s paragrafom 363 Trestného poriadku sú aj vety, ktoré môžu byť podkladom pre takéto podanie. Podľa vlastných slov to ešte bude zvažovať.

"Opäť sa budem pozerať na križovatku, či podám alebo nepodám disciplinárny návrh, chcela som si počkať na rozhodnutie ÚS," uviedla hlava štátu s tým, že sa chce ešte do hĺbky pozrieť na písomné odôvodnenie rozhodnutia ÚS. Ten podľa jej slov konštatoval, že samotný paragraf nie je v rozpore s Ústavou SR, no nepozeral sa na aplikačnú prax zo strany šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. "To ani nebolo predmetom konania," poznamenala.

Archívne video: Generálny prokurátor Žilinka opäť využil paragraf 363: Zrušil obvinenie ďalšiemu poslancovi

Generálny prokurátor Žilinka opäť využil paragraf 363: Zrušil obvinenie ďalšiemu poslancovi (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Maroš Žilinka
Zobraziť galériu (2)
Maroš Žilinka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


Ak sa teda polemika v tejto veci posunie smerom k tomu, či bol alebo nebol postup generálneho prokurátora v súlade so zákonmi, zváži svoje rozhodnutie. "Na túto otázku môže dať odpoveď Najvyšší správny súd (NSS) SR, ktorý je disciplinárnym súdom aj voči generálnemu prokurátorovi," doplnila prezidentka.

Viac o téme: Maroš ŽilinkaZuzana ČaputováParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu