Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Je potrebné urýchlene presadiť reformu fungovania prokuratúry, tvrdí Juraj Šeliga

Juraj Šeliga
Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Je potrebné urýchlene presadiť reformu fungovania prokuratúry na Slovensku. Konštatuje to člen predsedníctva mimoparlamentných Demokratov Juraj Šeliga v reakcii na správu Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku. Tvrdenia lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica označil za klamstvá.

"Po voľbách presadíme reformu prokuratúry tak, aby generálny prokurátor Maroš Žilinka nestál nad súdmi. Zmeníme trestný poriadok tak, aby paragraf 363 nebol atómovým kufríkom tých, ktorí majú stáť pred spravodlivosťou," odkazuje Šeliga.

Archívne video

Generálny prokurátor Maroš Žilinka po rokovaní ústavnoprávneho výboru (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyjadrenia Fica, podľa ktorého je Európska komisia voči nemu zaujatá, označil za klamstvá. Poukazuje na to, že pokiaľ ide o šéfa Smeru a jeho nominantov, je proti nim celý svet, ak však ide o niekoho iného, rozhoduje spravodlivý súd. Podľa Šeligu ide Ficovi len o to, aby bol Žilinka pre neho "atómový kufrík alebo záchranné koleso".

 

ŽILINKA POTREBUJE REFORMU Áno, už aj Európska komisia vidí, že to, čo robí generálny prokurátor Žilinka s § 363 TP, je...

Posted by Juraj Šeliga on Thursday, July 6, 2023

Fico v piatok kritizoval výročnú správu Európskej komisie. Podľa neho sa používa ako politický nástroj, považuje ju za politický paškvil, nie právny dokument. Tvrdí, že nereflektuje skutočný stav a sú v nej viaceré pochybenia. Spomína tiež hon na slovenskú opozíciu od roku 2020. Útoky na generálneho prokurátora sú podľa neho neakceptovateľné. Strana bude preto proti nej oficiálne protestovať otvoreným listom Komisii.

Európska komisia zverejnila v stredu (5. 7.) štvrtú výročnú správu o právnom štáte, v ktorej mapuje stav v tejto oblasti v každej členskej krajine EÚ. Pre Slovensko vydala sedem odporúčaní. Až na posledné nadväzujú na jej vlaňajšie odporúčania, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec. Okrem iného sa v nej odporúča obmedzenie právomoci generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia podriadených prokurátorov.

Viac o téme: ProkuratúraDemokratiJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu