Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trópy dorazili na Slovensko: V týchto dňoch má padnúť teplotný rekord +35 stupňov Celzia! ZLOM príde v strede týždňa

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vlna tropických horúčav zasiahne Slovensko už v týchto dňoch. Teploty by na našom území mali byť mimoriadne vysoké. Odborníci varujú nielen pred tropickou horúčavou, ale aj búrkovými mračnami, ktoré budú intenzívnejšie ako býva zvykom.

Na niektorých miestach teploty presiahnu hranicu +30 stupňov Celzia. Meteorológovia informujú, že hoci vlna tropických horúčav prišla až v druhej polovici júna, Slovensko ju pocíti v plnej sile. Na niektorých miestach by sa ortuť teplomera mohla priblížiť k +35 stupňov Celzia.

Hrdinovia v Ružinove: Ukážky práce policajtov, zdravotníkov a hasičov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Prvé náznaky skutočného leta sa objavili už tento víkend, hlavne na západnom Slovensku. Počasie má aj naďalej ovplyvňovať tlaková výš, ktorá bude mať za následok stabilné počasie aj počas  týždňa. So slnečným počasím však padnú aj rekordné teploty, ktoré môžu potrápiť najmä starších ľudí. Tropické teploty, ktoré majú pokoriť aj hranicu +30 stupňov sa majú objaviť na viacerých miestach Slovenska.

Na naše územie bude prúdiť veľmi teplý, priam africký vzduch, ktorý vyženie teploty vyššie ako sme zvyknutí. Tropické horúčavy začnú už dnes, v okolí Bratislavy bude ortuť teplomera ukazovať cez +30 stupňov Celzia. Tropické horúčavy budú pokračovať aj v utorok a v stredu, a teploty na západnom Slovensku by mohli atakovať +35 stupňov Celzia. Mimoriadne horúčavy môžu prerušiť iba búrkové mračná, ktoré by v strede týždňa mali byť početnejšie a intenzívnejšie s hroziacimi škodami na majetkoch.

Viac o téme: LetoPočasieTeplotný rekordTropické horúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu